Turcan: PSD şi ALDE vor să-şi planteze oamenii de casă în CSM!

PSD şi ALDE au sabotat alegerea reprezentanţilor societăţii civile în Consiliul Superior al Magistraturii pentru a-şi putea numi propriii lor oameni care să le şuştină agenda împotriva justiţiei şi statului de drept.
Loredana Diacu
09.03.2017

alte articole

Raluca Turcan(Presedinte PNL), (Florin Chirila/Epoch Times)
Loredana Diacu
09.03.2017

Suntem în faţa unei noi etape în planul majorităţii PSD-ALDE de a compromite parcursul justiţiei din România, susţine, pe Facebook, liderul PNL, Raluca Turcan, acuzând cele două formaţiuni la putere că au sabotat numirea celor doi reprezentanţi ai societăţii civile în Consiliul Superior al Magistraturii.

"Atrag atenţia opiniei publice asupra procedurii de validare a celor doi membri ai societăţii civile, care a fost sabotată marţi în plenul Senatului la ordinul lui Liviu Dragnea şi Călin Popescu Tăriceanu.

În fapt, ultimele evenimente i-au prins pe liderii PSD şi ALDE pe picior greşit şi nu au prevăzut desfăşurarea procedurii pentru validarea celor doi membri în CSM. La ordinul domnilor Dragnea şi Tăriceanu, senatorii majorităţii parlamentare au invalidat la vot, în bloc, candidaturile depuse şi validate favorabil de Comisia juridică. Subliniez, au fost 9 candidaturi validate favorabil în Comisia juridică a Senatului", scrie Turcan.

Raluca Turcan mai precizează că formaţiunea sa a ales să susţină două dintre aceste candidaturi, însă, în mod evident, votul liberalilor nu a fost suficient.

"În schimb, reprezentanţii PSD şi ALDE nu au justificat în niciun fel opţiunea lor de a bloca această procedură", scrie liberala.

Şefa PNL se declară convinsă de faptul că Dragnea şi Tăriceanu doresc să reia procedura de validare a membrilor CSM cu scopul de a-şi ”planta” în acest for oameni de casă care să le susţină agenda împotriva justiţiei şi a statului de drept, chiar din sânul CSM, din calitatea de membri ai acestui for.

"Cu această ocazie, fac un apel la toate organizaţiile societăţii civile, în special cele care au ca obiectiv apărarea drepturilor omului, să facă front comun. Le sugerez să susţină candidaturile a doar două persoane care pot deveni membri ai CSM pentru a apăra progresele făcute de România în domeniul justiţiei de la momentul aderării la Uniunea Europeană", concluzionează Turcan.

Reamintim că Senatul trebuia să aleagă marţi doi reprezentanţi ai societăţii civile în CSM, însă, în urma votului, niciunul dintre cei nouă candidaţi nu a fost validat, pentru că nu a întrunit votul majorităţii aleşilor prezenţi. Biroul permanent al Senatului urmează acum să decidă în privinţa procedurii care trebuie urmată.

Potrivit legii, pot fi membri din partea societăţii civile în CSM specialişti în drept, cu o vechime de cel puţin 7 ani în activitatea juridică, se bucură de înaltă reputaţie profesională şi morală şi nu sunt membri ai vreunui partid politic.

CSM este format din 19 membri, dintre care trei sunt membri de drept - ministrul Justiţiei, preşedintele Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie şi procurorul general.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor