Tulcea: Primul morun cu emiţător satelitar a fost redat Dunării
Primul morun sălbatic purtător al unui emiţător satelitar a fost redat Dunării vineri, momentul nefiind însă lipsit de incidente.
Acţiunea de montare a emiţătorului satelitar a început în jurul orei 11,00 şi a durat aproape o oră, însă, în timpul ce era transportat spre Dunăre, morunul s-a zbătut iar emiţătorul a căzut, astfel că cercetătorii români, conduşi de Radu Suciu, şi cei norvegieni, conduşi de Caroline Knight, au repetat acţiunea.
"Modelul de ataşare folosit iniţial era valabil pe un nisetru. Din cauza constituţiei morunului sălbatic, noi am fost obligaţi să utilizăm un sistem de ataşare pe corp cu nailon gros, sistem de protecţie din neopren şi inele de cupru care vor fi erodate de apa Mării Negre. Acest model este pe linia de simetrie a corpului morunului, nu îl va împiedica să înoate, iar rănile pe care le va căpăta acesta se vor vindeca repede" - a declarat Radu Suciu, cercetător la Institutul Naţional Delta Dunării.
El a mai spus că acest sistem va fi utilizat şi pentru ceilalţi patru moruni cărora marţi, la Tămădău, li se vor ataşa emiţătoare satelitare, ulterior şi aceşti sturioni urmând să fie redaţi Dunării, la Feteşti.
Cele 20 de emiţătoare satelitare care vor fi montate pe moruni până la finele anului viitor vor oferi posibilitatea cercetătorilor români şi norvegieni de a beneficia de primele informaţii despre itinerariul morunilor.
"În cadrul proiectului finanţat cu un milion de euro de Guvernul Norvegiei şi cofinanţat de Ministerul Mediului din România se va achiziţiona şi o cameră video cu ultrasunete care ne va furniza imagini cu populaţiile de moruni. Proiectul se doreşte începutul unui turism asemănător celui practicat pe Coasta de Vest a Statelor Unite, astfel încât oamenii să poată vedea aceşti moruni de pe nave" - a arătat cercetătorul Radu Suciu.
Morunul este cea mai mare specie de peşti de apă dulce din lume, efectivele acestei specii de sturioni marini migratori scăzând în ultimele decenii din cauza pescuitului intensiv, dar şi a poluării şi eutrofizării mediului dulcicol şi marin.
Din aceste motive, începând din 2006, pescuitul morunului în scop comercial a fost interzis pe o perioadă de 10 ani, concomitent aplicării acestei măsuri autorităţile naţionale alocând până acum două milioane de euro pentru acţiunile de populare a Dunării cu puiet de sturion obţinut prin reproducere artificială.