Tudose pune mediul de afaceri pe jar: Plata TVA defalcată va fi obligatorie
alte articole
Deşi în primă fază - pentru o scurtă perioadă de timp - plata defalcată a TVA va fi opţională, de la 1 ianuarie 2018 va fi obligatorie, a anunţat miercuri, la România Tv, premierul Mihai Tudose.
"O să fie în primă fază opţional, am înţeles de la domnul ministru de Finanţe. Poţi să faci asta sau nu, dar de la 1 ianuarie va fi obligatoriu pentru că toată lumea vrea de la stat de toate, dar când statul îşi pune şi el nişte gărduţe, asta nu face decât să uşureze. Pompierii costă, salvarea costă, spitalul costă. Numai din impozitul pe venit nu ţin toate astea. Hai să stăm într-o normalitate. Păi, nu pot altfel. Ce să fac? Eu nu ştiu când fuge ăla cu banii. Nu pot să păzesc 100.000 de agenţi economici", a declarat Tudose, citat de Agerpres.
Premierul a explicat că firmele care în prezent nu plătesc TVA nu mai au cum să continue aceeaşi practică, dar a admis că "75% din plătitori sunt în regulă" .
"Pentru că în momentul în care îţi intră TVA, nu mai intră la tine în buzunar, intră în conducta statului", a punctat Tudose.
Şeful Executviului a arătat că TVA are două componente şi că, în prezent, unele firme, după ce nu plătesc o perioadă TVA, intră în faliment.
"Când te duci să plătesti un pachet de biscuiţi ai preţul pe care îl dai la tejghea cu două componente: biscuitele-biscuite şi TVA, ceea ce dă românul statului adică fostul impozit pe circulaţia mărfurilor. Astăzi stăm de vorbă în România - 25% din banii ăstia pe care îi dă cetăteanul pe marfă şi care trebuie să vină la stat, pleacă sau pleacă de tot, dispar. Cum? Prin diverse metode, unii nu plătesc deloc şi se roagă să nu fie prinşi, alţii având mai multă sau mai putină imaginaţie, după ce strâng nişte bani pe care nu îi varsă statului, declară firma în faliment", a adăugat Tudose.
Unul dintre cei mai vocali critici ai măsurii "TVA split", fostul secretar de stat din Ministerul de Finanţe, Gabriel Biriş, şi-a exprimat din nou nemulţumirea faţă de atitudinea Guvernului
"Toate companiile, româneşti sau străine, mici sau mari, chiar şi sindicatele atrag atenţia asupra potenţialului distructiv al acestei măsuri. TOATE! Singurii care susţin că măsura asta este bună şi trebuie făcută sunt guvernanţii (premierul şi ministrul de Finanţe). Nu mai e nimic de spus", a declarat Gabriel Biriş.
Fostul secretar de stat şi-a exprimat speranţa că şi această măsură va fi trecută la "discutate şi uitate".
"Decizia trebuie luată de cei care au primit mandat prin vot să conducă ţara asta, adică de PSD/ALDE conduşi de dnii Dragnea/Tudose/Tăriceanu. Ei trebuie să ştie că dacă deviază de la modelul italian şi vor introduce enormitatea asta, chiar şi de la 1 ianuarie, vor crea un dezastru cu consecinţe greu de evaluat acum", a precizat Biriş.
Şi senatorul PNL Florin Cîtu, fost economist şef al ING Bank, a fost foarte vehement pe acest subiect: "după 7 luni de guvernare, Liviu Dragnea şi PSD sunt disperaţi, au pierdut simţul raţiunii şi iau decizii tâmpite". Mai multe detalii aici.