Legea graţierii, printre "obligaţiile" lui Tudorel Toader
alte articole
Prezent miercuri în Parlament, unde s-a dezbătut moţiunea simplă pe Justiţie, ministrul Tudorel Toader a declarat că are obligaţia ca, în măsura în care este necesar, să contribuie la îmbunătăţirea proiectului legii graţierii, relatează Agerpres. Respectivul proiect a trecut de Senat şi se află în dezbatere la Camera Deputaţilor.
Tudorel Toader a mai precizat că nu va iniţia el personal un proiect privind graţierea, atâta vreme cât există deja unul.
"Proiectul de lege privind graţierea a trecut de Senat. Când a plecat de la Ministerul Justiţiei eu nu eram acolo, eu nu pot să iniţiez astăzi un proiect de lege, pentru că el există şi jumătate din drumul legislativ l-a parcurs. Eu nu am o dorinţă legată de legea graţierii, eu am o obligaţie ca, în măsura în care este necesar sau apare necesar, să contribui, în limita competenţelor mele, la îmbunătăţirea legii. Vă dau un exemplu: articolul 1 spune că se graţiază în întregime pedepsele şi măsurile educative privative de libertate de până la 5 ani, inclusiv cele pronunţate de către instanţele de judecată. Dar întrebarea mea, alea dinainte de virgulă cine le-a pronunţat? Tot instanţele de judecată", a spus Toader, la Palatul Parlamentului.
În opinia lui Toader, mai sunt astfel de exemple cu privire la posibile îmbunătăţiri ale proiectului legii graţierii.
Moţiunea pe Justiţie urmează să fie votată miercuri, după ce aceasta a fost dezbătută marţi în plen, opoziţia reproşându-i lui Toader că s-a transformat într-o unealtă a PSD şi că prin proiectul său de modificarea a legilor Justiţiei minează practic sistemul judiciar.