Chinezii condamnă autorităţile din cauza răspunsului acestora la testele nucleare nord-coreene
alte articole
Oamenii de ştiinţă, dizidenţii şi bloggerii chinezi au condamnat în această săptămână reacţia oficială a Partidului Comunist Chinez la testul nuclear nord-coreean care a avut loc marţi, după ce Partidul a luat o poziţie vagă faţă de testul Phenianului efectuat la doar câţiva km de graniţă.
De asemenea, Partidul este acuzat nu a informat locuitorii de la graniţă că a avut loc o explozie, unii localnici chinezi crezând că replica declanşată de testul nuclear a fost un cutremur.
După ce testul nuclear a avut loc în dimineaţa zilei de marţi, regimul chinez a declarat că s-a opus "cu hotărâre" celui mai recent test nuclear, potrivit presei de stat. China a fost mult timp un aliat-cheie pentru regimul comunist izolat, iar orice rezoluţie a Consiliului de Securitate al Organizaţiei Naţiunilor Unite privind Coreea de Nord trebuie verificată de Beijing.
Regimul chinez a muşamalizat, dacă nu chiar încurajat atitudinea Coreei de Nord, în ciuda testului nuclear şi a unei lansări de rachete din decembrie anul trecut, care a trimis cu succes un satelit în spaţiu.
Postul comunist CCTV a afirmat că testul nuclear subteran a fost "de înaltă calitate, sigur şi perfect" şi nu a avut niciun efect asupra mediului. Ministerul chinez al Mediului a lansat miercuri un raport în care se afirma că nicio poluare nucleară nu a fost depistată în marile oraşe din China.
Dar chinezii obişnuiţi au criticat profund Coreea de Nord după test.
Locuitorii din provincia Jilin, care este situată la graniţa cu Coreea de Nord, au criticat regimul chinez şi Phenianul pentru testul nuclear.
"Autorităţile nu au informat oamenii despre explozie", a declarat indignat un localnic din Jilin pentru The Epoch Times. "Am aflat vestea de pe Internet."
În oraşul Baishan din Jilin, lângă Munţii Changbai unde se află un vulcan inactiv, localnicii au avut mai multe motive să se teamă. "Locuitorii au intrat în panică pentru că se tem că explozia ar fi putut cauza trezirea vulcanului", a afirmat un localnic angajat la o agenţie de turism pentru The Epoch Times.
Experţii nu sunt de acord cu declaraţiile CCTV că explozia nucleară de şase sau şapte kilotone nu a cauzat niciun prejudiciu mediului.
Fizicianul nuclear german Fei Liangyong a declarat pentru reţeaua radio Sound of Hope că poluarea nucleară este întotdeauna emisă în timpul unei astfel de explozii. "Temperatura din centrul exploziei se ridică la zeci de milioane de grade, spulberând multe lucruri din apropiere. De asemenea, aceasta transmite radiaţii extrem de puternice şi valuri de şoc de temperatură ridicată şi presiune în toate direcţiile", a susţinut Fei.
"Praful nuclear rezultat va fi transportat de vânt în zonele îndepărtate", a declarat Fei, referindu-se la materialul radioactiv din atmosferă.
Activistul chinez pentru drepturile omului Hu Jia a relatat pentru Sound of Hope că nu are încredere în niciuna din datele publicate de agenţiile chineze, după ce au falsificat cu neruşinare informaţiile cu privire la epidemia SARS din ultimul deceniu. El a mai spus că o mare parte din datele privind poluarea aerului este falsificată.
"Sunt profund, profund îngrijorat", a declarat Hu despre explozia nucleară.
Au existat îngrijorări şi în legătură cu modul în care regimul chinez va reacţiona diplomatic faţă de Coreea de Nord. Profesorul chinez Yu Jianrong a spus că, dacă Partidul Comunist va ceda întotdeauna în faţa Coreei de Nord, pot exista consecinţe în viitor, inclusiv detonarea unui dispozitiv nuclear în apropierea regiunii de graniţă. "Aţi căutat-o cu lumânarea", a scris el pe contul său de microblog.
Comentatorul politic Chen Pokong a spus că declaraţiile publice ale regimului chinez împotriva Coreei de Nord au fost doar un spectacol pentru comunitatea internaţională. "Probabil că ei doresc ca lumea să creadă că nu sunt întotdeauna de partea Coreei de Nord", a declarat Chen pentru Radio Free Asia.
Chen a mai spus ca Japonia, Coreea de Sud şi Statele Unite ale Americii s-ar putea folosi de testul Coreei de Nord pentru a forma o alianţă militară regională.
"Acest lucru poate fi motivul real pentru care Beijingul este supărat pe Kim Jong Un, în special ca urmare a tensiunii actuale dintre China şi Japonia" pentru Insulele Senkaku, a spus Chen.