Trump susţine că summitul cu Kim Jong-un va avea loc în 12 iunie

Donald Trump a declarat că discuţiile SUA-Coreea de Nord vor avea loc de fapt în 12 iunie. El a făcut anunţul după o întâlnire cu un delegat nord-coreean.
Preşedintele american Donald Trump. (Alex Wong/Getty Images)
Andrei Popescu
02.06.2018

Preşedintele american Donald Trump a anunţat vineri că summitul dintre SUA şi Coreea de Nord va avea loc în 12 iunie, conform planului iniţial.

Anunţul a fost făcut după ce delegatul nord-coreean Kim Yong-chol i-a înmânat lui Trump o scrisoare personală trimisă de dictatorul Kim Jong-un, precizează Deutsche Welle.

După o întâlnire cu delegatul Phenianului în Biroul Oval al Casei Albe, Trump a afirmat că ar fi o greşeală să nu se meargă mai departe cu summitul din Singapore, numind discuţiile cu Kim Yong-chol drept „un început bun”.

Întâlnirea dintre Trump şi delegatul nord-coreean a durat peste o oră.

Trump a precizat că el consideră că omologul său nord-coreean doreşte denuclearizarea şi că o relaţie între Coreea de Nord şi SUA va începe în 12 iunie. „Cred că [summitul] va fi foarte reuşit, un proces reuşit în cele din urmă”, a afirmat liderul american.

Şeful de la Casa Albă a mai susţinut că SUA are sute de noi sancţiuni pregătite pentru a fi impuse Coreei de Nord, adăugând că acestea vor fi amânate cât timp discuţiile pentru denuclearizarea Peninsulei Coreene vor continua.

Trump a precizat că situaţia drepturilor omului din Coreea de Nord nu a fost discutată în timpul întâlnirii cu Kim Yong-chol.

De asemenea, prezenţa trupelor americane în Coreea de Sud nu se află pe agenda discuţiilor summitului din 12 iunie din Singapore, a declarat sâmbătă secretarul american al apărării, Jim Mattis.

Mattis a declarat în timpul Dialogului de la Shangri-La – un summit internaţional de profil înalt privind securitatea, desfăşurat în Singapore – că SUA va continua să susţină diplomaţii care lucrează în vederea unei denuclearizări „complete, verificabile şi ireversibile” în Peninsula Coreeană.

Secretarul a adăugat că în cazul unui succes al diplomaţiei cu Nordul, problema numărului soldaţilor americani în Coreea de Sud ar putea fi abordată, dar numai în cadrul unor discuţii între Washington şi Seul.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor