Trump prelungeşte termenul limită pentru a menţine TikTok în funcţiune în SUA după ce China s-a opus vânzării platformei

Preşedintele american Donald Trump a acordat TikTok o a doua prelungire de 75 de zile pentru a se conforma unei legi care impune aplicaţiei video extrem de populare fie să îşi vândă operaţiunile din SUA, fie să se confrunte cu o interdicţie în ţară.
"Nu vrem ca tiktok să dispară", a scris Trump pe platforma sa Truth Social. "Aşteptăm cu nerăbdare să lucrăm cu TikTok şi China pentru a încheia afacerea". Platforma este deţinută în prezent de compania chineză ByteDance, potrivit BBC.
Prima prelungire a lui Trump a fost acordată după ce a preluat funcţia în ianuarie şi urma sa expire sâmbătă.
Platforma de social media, care spune că are peste 170 de milioane de utilizatori în SUA, trebuie să se închidă în SUA în conformitate cu o lege adoptată de Congres - dacă nu se găseşte un cumpărător.
Într-o declaraţie de vineri, ByteDance a declarat că a discutat cu administraţia Trump, dar că "nu a fost încheiat un acord".
"Există chestiuni-cheie care trebuie rezolvate. Orice acord va fi supus aprobării în conformitate cu legislaţia chineză", a declarat un purtător de cuvânt.
Administraţia fostului preşedinte american Joe Biden a susţinut că TikTok ar putea fi utilizat de China ca instrument de spionaj şi manipulare politică.
Congresul SUA a adoptat anul trecut o lege bipartizană care a acordat ByteDance şase luni pentru a-şi vinde participaţia majoritară la TikTok sau, în caz contrar, aplicaţia ar fi blocată în SUA.
Opozanţii unei interdicţii a TikTok au invocat libertatea de exprimare ca motiv pentru menţinerea deschisă a platformei.
Noua prelungire are loc în timp ce administraţia Trump încearcă să negocieze un acord pentru a aduce platforma de social media sub proprietate americană şi pentru a menţine funcţionarea acesteia în SUA.
"Acordul necesită mai multă muncă pentru a ne asigura că toate aprobările necesare sunt semnate", a scris Trump vineri pe Truth Social.
Un acord cu TikTok ar fi fost aproape finalizat miercuri, dar a căzut după ce Trump a anunţat în aceeaşi zi tarife globale radicale, inclusiv pentru China.
Reprezentanţii ByteDance au contactat Casa Albă pentru a-i informa că China nu va mai aproba acordul dacă nu vor avea loc negocieri privind tarifele, a declarat o sursă familiarizată cu afacerea pentru CBS News.
Sursa anonimă a declarat că planul era ca Trump să semneze un ordin prin care să iniţieze o perioadă de 120 de zile pentru încheierea tranzacţiei, pentru a avea timp să finalizeze documentaţia şi să asigure finanţarea.
Acordul a obţinut aprobarea investitorilor existenţi, a noilor investitori, a ByteDance şi a guvernului SUA, dar China s-a retras odată ce Trump a impus taxele globale de import, potrivit CBS.
Ambasada Chinei la Washington DC a precizat într-o declaraţie că "se opune practicilor care încalcă principiile de bază ale economiei de piaţă".
China se confruntă cu un tarif agregat de 54% pe bunurile exportate în SUA şi a ripostat cu propriile sale tarife de 34%.
Sursele sugerează că mai mulţi potenţiali cumpărători pentru TikTok au apărut în ultimele zile.
Amazon a făcut o ofertă de ultim moment Casei Albe pentru a achiziţiona platforma, relatează CBS.
Printre alţi câţiva potenţiali cumpărători se numără miliardarul Frank McCourt, împreună cu omul de afaceri canadian Kevin O'Leary. Alexis Ohanian, care a cofondat Reddit, a declarat că s-a alăturat ofertei lui McCourt.
Gigantul Microsoft, gigantul de capital privat Blackstone, firma de capital de risc Andreessen Horowitz şi motorul de căutare Perplexity AI ar fi, de asemenea, în cursa pentru o participaţie.
Trump a declarat că administraţia sa a fost în contact cu patru grupuri separate interesate de o potenţială afacere cu TikTok, deşi nu le-a numit.
Vicepreşedintele american J.D. Vance este vârful de lance al eforturilor administraţiei de a găsi un cumpărător.
Preşedintele a sugerat, de asemenea, că SUA ar putea oferi o înţelegere în care China să fie de acord să aprobe o vânzare a TikTok în schimbul scutirii de tarifele americane asupra importurilor chineze.
"Sperăm să continuăm să lucrăm cu bună-credinţă cu China, care am înţeles că nu sunt foarte mulţumiţi de tarifele noastre reciproce", a scris Trump pe Truth Social.
El a adăugat că taxele comerciale sunt "cel mai puternic instrument economic şi foarte important pentru securitatea noastră naţională".