Trump plănuieşte un ordin executiv pentru a studia riscurile generate de atacurile EMP
alte articole
Preşedintele american Donald Trump aparent se pregăteşte să semneze un ordin executiv privind studierea riscurilor unui atac asupra SUA cu pulsuri electromagnetice (EMP), potrivit site-ului de ştiri Zero Hedge.
În pofida faptului că un număr tot mai mare de oameni de ştiinţă şi experţi în domeniul securităţii naţionale consideră un atac EMP asupra reţelelor americane de electricitate ca fiind unul una dintre cele mai mari ameninţări teroriste cu care se confruntă SUA, Departamentul Apărării a decis la sfârşitul anului 2017 să nu mai finanţeze o comisie a Congresului care a studiat ameninţările cu EMP încă din 2001. Departamentul Apărării a suspendat finanţarea Comisiei de evaluare a ameninţărilor la adresa SUA cu atacuri cu puls electromagnetic în septembrie 2017, tocmai atunci când ameninţarea din partea Coreei de Nord – un stat comunist ostil care, potrivit estimărilor, ar putea lansa un atac EMP cu una dintre armele sale nucleare – ajungea la cote înalte.
Unii experţi au susţinut că un atac reuşit nu necesită nici măcar o super armă cu EMP. Ceea ce este mai rău, a concluzionat comisia, chiar şi o armă primitivă ar putea elimina cu succes infrastructura americană învechită. Bloomberg a raportat că teama că o “naţiune ostilă” ar putea bloca reţeaua de electricitate a SUA cu un atac EMP bine plasat a ajutat la emiterea ordinului prezidenţial.
Câteva rapoarte desecretizate în 2017 ale comisiei, publicate la începutul acestui an, au dezvăluit că Rusia, China şi alte câteva ţări au fost preocupate să dezvolte bombe atomice puternice de mare altitudine care să producă valuri cu super-pulsuri electromagnetice capabile să scoată din uz infrastructura electronică critică.
Comisia şi experţi externi au mai afirmat că Phenianul are capabilitatea de a desfăşura un atac EMP împotriva Statelor Unite. În perioada ostilităţilor cu SUA în 2017, dictatorul nord-coreean Kim Jong-un aparent chiar a ameninţat cu lansarea unui astfel de atac.
“Atacul nuclear EMP face parte din doctrinele, planurile şi exerciţiile militare ale Rusiei, Chinei, Coreei de Nord şi Iranului ca parte a unui nou tip revoluţionar de război împotriva forţelor militare şi infrastructurile civile critice ce implică utilizarea atacurilor cibernetice, a sabotajului şi atacurilor EMP”, potrivit unuia dintre acele rapoarte.
“Comisia consideră că pulsul electromagnetic generat de o explozie nucleară la altitudine mare este o ameninţare existenţială pentru supravieţuirea SUA şi aliaţilor săi, ce poate fi exploatată de puteri nucleare majore şi puteri care deţin arme nucleare la scară mică, inclusiv Coreea de Nord, precumşi terorişti înarmaţi nuclear”, a menţionat raportul.
Newt Gingrich a declarat la un moment dat că un atac EMP va “distruge capabilitatea ţării de a funcţiona”, făcând referire la Statele Unite. Dacă o armă atomică ar fi detonată în aer la o altitudine mare, explozia rezultată nu ar fi suficient de puternică pentru a ucide oameni la sol (cel puţin nu în număr mare), dar interferenţa electromagnetică ar fi suficient de puternică pentru a scoate din uz reţelele de electricitate.
Atacurile EMP nu necesită precizie, iar bombele folosite nu necesită un vehicul de reintrare în atmosferă, scut termic sau amortizoare, cum necesită armele nucleare standard. De asemenea, aceste atacuri pot fi declanşate prin câteva metode – inclusiv sateliţi, rachete de rază scurtă, medie şi lungă, sau chiar dintr-un avion de vânătoare, avion comercial sau un balon meteo.
Cele mai rele previziuni sugerează că până la 90% dintre americani ar putea muri în urma unui atac EMP, după ce marea majoritate a reţelelor de electricitate ale ţării vor eşua şi vor bloca serviciile esenţiale. Spitalele ar fi închise în scurt timp, apa potabilă nu ar mai curge la robinet şi milioane de americani ar rămâne fără alimente.