Trump ordonă detaşarea Gărzii Naţionale la graniţa cu Mexicul
alte articole
Liderul de la Casa Albă a ordonat detaşarea soldaţilor din Garda Naţională la graniţa mexicană. Donald Trump a susţinut că situaţia de la graniţa sudică a ajuns într-un punct de criză.
Preşedintele american Donald Trump a semnat marţi un document privind trimiterea Gărzii Naţionale la graniţa cu Mexicul.
Casa Albă a susţinut că mişcarea va întări securitatea la graniţa sudică şi va ajuta oficialii locali să combată infracţiunile legate de droguri şi imigraţia ilegală.
Trump a precizat într-un memorandum adresat membrilor Cabinetului său că “situaţia de la frontieră a ajuns acum într-un punct de criză”.
Documentul semnat de Trump cere secretarului Apărării să susţină Departamentul Securităţii Interne pentru a asigura securizarea graniţei mexicane şi oprirea fluxului de droguri şi persoane. De asemenea, documentul prevede ca şefii ambelor agenţii să raporteze preşedintelui într-un interval de 30 de zile, pentru a stabili ce măsuri suplimentare pot fi luate.
Trump a afirmat că “anarhia” la graniţa sudică este “în mod fundamental incompatibilă cu siguranţa, securitatea şi suveranitatea poporului american”.
Aprobarea Congresului
Totuşi, Trump are nevoie de aprobarea Congresului înainte ca trupele Gărzii Naţionale să se deplaseze spre graniţa sudică, deoarece legea federală interzice soldaţilor în serviciul militar activ să fie desfăşuraţi în interiorul Statelor Unite fără autorizaţia Congresului.
Potrivit unor oficiali de la Casa Albă, administraţia Trump a încercat în ultimele săptămâni să obţină suportul liderilor Congresului pentru această idee.
Preşedinţii americani au desfăşurat de două ori soldaţi ai Gărzii Naţionale la graniţa sudică în ultimii 12 ani. Kirstjen Nielsen, secretar pentru Securitatea Internă, a afirmat că administraţia ia în considerare un model similar cu ordinul semnat în 2006 de fostul preşedinte George W. Bush, prin care aproximativ 6.000 de militari au fost însărcinaţi să asiste personalul Biroului de Vamă şi Protecţia Frontierelor.
Patru ani mai târziu, fostul preşedinte Barack Obama a trimis aproximativ 1.200 de soldaţi ai Gărzii Naţionale la graniţa cu Mexicul pentru a intensifica acţiunile împotriva traficului de droguri şi a imigraţiei ilegale.
Nielsen a declarat miercuri reporterilor că trupele Gărzii Naţionale nu vor fi implicate în aplicarea legii, ci doar îi vor susţine pe oficialii vamali până la construirea zidului promis de Trump.
“Preşedintele a cerut Departamentului Apărării şi Departamentului pentru Securitate Internă să lucreze împreună cu guvernatorii pentru a trimite Garda Naţională la graniţa sud-vestică cu scopul de a asista Patrula de Frontieră”, a precizat Nielsen.
Ea a adăugat că, în ciuda măsurilor luate de administraţia Trump, nivelurile contrabandei cu droguri, imigraţiei ilegale şi activităţilor grupurilor criminale la graniţa dintre SUA şi Mexic continuă să fie “inacceptabile”.
Frustrările lui Trump privind frontiera
Preşedintele Trump a devenit tot mai frustrat de acţiunea lentă la graniţa sudică, în special în ceea ce priveşte construirea zidului.
“Până când nu avem un zid şi o securitate corespunzătoare, ne vom păzi graniţa cu armata”, a declarat Trump marţi, criticând ceea ce a etichetat a fi legi americane “groaznice” care au lăsat graniţa slab protejată.
Luna trecută, Trump a semnat cu reţinere un proiect privind bugetul cheltuielilor care a inclus doar 1,6 miliarde de dolari pentru zidul de frontieră – doar o mică parte din cele 25 miliarde de dolari pe care a sperat să le obţină. Aceşti bani pot fi utilizaţi doar pentru a consolida segmentele existente ale zidului, şi nu pentru construirea de noi secţiuni.
Preşedintele a cochetat cu ideea folosirii bugetului Pentagonului pentru a finanţa zidul de frontieră, în ciuda regulilor care interzic cheltuieli ce nu au fost autorizate de Congres. Trump a încercat să evite să obţină aprobarea Congresului, susţinând că zidul de frontieră este o problemă legată de securitatea naţională, dar nu a avut succes până acum.