Trump semnează ordinul de retragere a SUA din acordul TPP

Preşedintele Donald Trump a semnat un ordin executiv de retragere a Statelor Unite din procesul de negociere al unui acord comercial trans-Pacific pe care l-a moştenit de la predecesorul său.
Donald Trump
Donald Trump (Getty Images)

Trump a promis în repetate rânduri în timpul campaniei sale prezidenţiale că va retrage SUA din TPP (Parteneriatul Trans-Pacific), un acord comercial ce urmăreşte să stabilească legături comerciale între SUA şi ţările din Cercul de Foc al Pacificului.

Pe durata campaniei prezidenţiale, omul de afaceri miliardar a susţinut că acordurile de comerţ liber precum TPP au fost împotriva SUA şi au afectat negativ muncitorii americani şi producţia americană. El a promis că va implementa politici comerciale mai protecţioniste în calitate de preşedinte al SUA.

Ordinul executiv privind TPP emis luni reprezintă prima acţiune majoră pentru remodelarea radicală a politicilor comerciale ale SUA.

Acordul care cuprinde 12 ţări a fost negociat în timpul fostului preşedinte Barack Obama, dar nu a fost niciodată ratificat de Congresul SUA, întrucât a întâmpinat o opoziţie puternică din partea republicanilor şi chiar a unor democraţi.

Iar acum, Trump va începe negocieri comerciale individuale cu ţările implicate în TPP, a declarat pentru NBC News un oficial al Casei Albe.

Timp de doi ani, administraţia Obama a negociat cu 11 ţări din Cercul de Foc al Pacificului pentru a închega un acord ce urmărea să reducă barierele comerciale într-o regiune ce reprezintă două cincimi din economia globală.

Totuşi, victoria lui Trump în alegerile prezidenţiale americane din noiembrie 2016 a dat o lovitură puternică negocierilor, trimiţând unde de şoc în capitalele asiatice care şi-au pus speranţele economice în acest acord.

Trump a fost investit oficial vinerea trecută şi se estimează, de asemenea, că va semna un ordin executiv pentru a anula acordul de comerţ liber dintre SUA, Canada şi Mexic, cunoscut sub numele de NAFTA (Acordul Nord-American pentru Comerţ Liber).

Acordul, conceput de fostul preşedinte Bill Clinton şi adoptat în 1994, a intenţionat să înlăture majoritatea barierelor tarifare dintre cele trei ţări.

Trump a învinuit NAFTA pentru distrugerea sectorului de producţie al Americii şi a declarat că este unul dintre cele mai proaste acorduri încheiate vreodată de SUA.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe