Trump îl invită pe Netanyahu la Washington în luna februarie

Premierul israelian Benjamin Netanyahu susţine că preşedintele american Donald Trump l-a invitat la Washington în luna februarie.
Premierul israelian Benjamin Netanyahu.
Premierul israelian Benjamin Netanyahu. (Carsten Koall/Getty Images)

Anunţul a fost făcut prin intermediul unei declaraţii publicate duminică de către biroul premierului israelian după prima conversaţie telefonică dintre cei doi lideri de la ceremonia de învestire a lui Donald Trump, care a avut loc vineri.

“Preşedintele Trump l-a invitat pe premierul Netanyahu să vină la Washington în luna februarie”, se susţine în declaraţie.

După ce conversaţia a fost descrisă ca “foarte călduroasă”, în declaraţie s-a menţionat că data exactă a întâlnirii va fi stabilită în următoarele zile.

“Premierul şi-a exprimat dorinţa de a lucra îndeaproape cu preşedintele Trump pentru a crea o viziune comună în vederea promovării păcii şi securităţii în regiune”, conform declaraţiei biroului lui Netanyahu.

Potrivit declaraţiei, în timpul convorbirii telefonice s-au mai făcut referiri la acordul nuclear iranian, situaţia cu palestinienii şi la alte subiecte.

La o întâlnire a Cabinetului ce a avut loc sâmbătă, Netanyahu şi-a manifestat opoziţia faţă de acordul nuclear încheiat în 2015 între Iran şi marile puteri.

Iranul şi cei cinci membri permanenţi ai Consiliului de Securitate al ONU – SUA, Franţa, Marea Britanie, China şi Rusia – plus Germania au încheiat un controversat acord nuclear, cunoscut sub numele de Comprehensive Plan of Action (JCPOA), în iulie 2015, care a început să fie implementat în 16 ianuarie 2016.

Netanyahu a declarat că stoparea a ceea ce el a descris ca fiind “ameninţarea iraniană” şi anularea acordului nuclear continuă să fie un obiectiv cheie al Israelului.

În timpul campaniei sale prezidenţiale, Trump a promis că va anula acordul nuclear, susţinând că este un “dezastru” şi “cel mai prost acord negociat vreodată”.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe