Trump îl invită pe Netanyahu la Washington în luna februarie

Premierul israelian Benjamin Netanyahu susţine că preşedintele american Donald Trump l-a invitat la Washington în luna februarie.
Premierul israelian Benjamin Netanyahu.
Premierul israelian Benjamin Netanyahu. (Carsten Koall/Getty Images)

Anunţul a fost făcut prin intermediul unei declaraţii publicate duminică de către biroul premierului israelian după prima conversaţie telefonică dintre cei doi lideri de la ceremonia de învestire a lui Donald Trump, care a avut loc vineri.

“Preşedintele Trump l-a invitat pe premierul Netanyahu să vină la Washington în luna februarie”, se susţine în declaraţie.

După ce conversaţia a fost descrisă ca “foarte călduroasă”, în declaraţie s-a menţionat că data exactă a întâlnirii va fi stabilită în următoarele zile.

“Premierul şi-a exprimat dorinţa de a lucra îndeaproape cu preşedintele Trump pentru a crea o viziune comună în vederea promovării păcii şi securităţii în regiune”, conform declaraţiei biroului lui Netanyahu.

Potrivit declaraţiei, în timpul convorbirii telefonice s-au mai făcut referiri la acordul nuclear iranian, situaţia cu palestinienii şi la alte subiecte.

La o întâlnire a Cabinetului ce a avut loc sâmbătă, Netanyahu şi-a manifestat opoziţia faţă de acordul nuclear încheiat în 2015 între Iran şi marile puteri.

Iranul şi cei cinci membri permanenţi ai Consiliului de Securitate al ONU – SUA, Franţa, Marea Britanie, China şi Rusia – plus Germania au încheiat un controversat acord nuclear, cunoscut sub numele de Comprehensive Plan of Action (JCPOA), în iulie 2015, care a început să fie implementat în 16 ianuarie 2016.

Netanyahu a declarat că stoparea a ceea ce el a descris ca fiind “ameninţarea iraniană” şi anularea acordului nuclear continuă să fie un obiectiv cheie al Israelului.

În timpul campaniei sale prezidenţiale, Trump a promis că va anula acordul nuclear, susţinând că este un “dezastru” şi “cel mai prost acord negociat vreodată”.