Nave de luptă chineze prezente în Golful Persic pentru prima dată după 7 ani

Trei nave de luptă chineze au ajuns în Golful Persic pentru prima dată din 2010, în ceea ce al Arabiya a numit “dorinţa Beijingului de a juca un rol mai mare pe scena globală”.
Distrugător al Marinei chineze.
Distrugător al Marinei chineze. (Captură Foto)

Trei nave chineze, inclusiv un distrugător cu rachete ghidate, au sosit sâmbătă în capitala Qatarului, Doha, după ce au trecut prin portul saudit Jeddah, conform postului chinez de televiziune de stat CCTV.

Deşi marina chineză efectuează în mod regulat rute în jurul lumii şi navele sale patrulează largul coastelor Yemenului şi Somaliei ca parte a unor operaţiuni internaţionale anti-piraterie, astfel de vizite în statele Golfului Persic, unde SUA şi Marea Britanie au baze maritime, sunt mai puţin frecvente.

În 2014, marina chineză a ajuns pentru prima dată în Iran, oficial pentru a participa la exerciţii militare comune cu inamicul regional al Arabiei Saudite.

Beijingul, care se bazează pe Orientul Mijlociu pentru petrol, a lăsat în mod tradiţional Orientul Mijlociu celorlalţi patru membri permanenţi ai Consiliului de Securitate al ONU – SUA, Marea Britanie, Franţa şi Rusia.

Un diplomat chinez de rang înalt a declarat luni că Beijingul ar putea fi forţat să îşi asume un rol de conducător mondial dacă alţii se retrag din această poziţie. Chinezul făcea o referire la primul discurs al preşedintelui american Donald Trump, care a promis că va plasa ţara sa pe primul loc.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe