Trump neagă că a ascuns detalii ale discuţiilor sale cu Putin

Donald Trump
Donald Trump (Getty Images)

Preşedintele american Donald Trump a negat faptul că a ascuns oficialilor administraţiei SUA detalii ale conversaţiilor sale cu liderul rus Vladimir Putin, precizând că “nu ascunde nimic sub covor”.

Trump a făcut comentariile într-un interviu telefonic acordat sâmbătă seara la Fox News, după ce publicaţia The Washington Post a raportat că liderul american “a depus mari eforturi pentru a ascunde detalii” ale conversaţiilor sale cu Putin, potrivit RFE/RL.

Citând foşti şi actuali oficiali americani, publicaţia a susţinut că cel puţin o dată, în Hamburg în 2017, Trump a confiscat notiţele translatorului său după discuţii şi i-a cerut persoanei să nu vorbească cu alţi oficiali despre ce s-a întâmplat.

De asemenea, Trump a declarat că a avut o “conversaţie bună” cu Putin în timpul întâlnirii lor personale de aproape 2 ore în Helsinki, în iulie 2018.

Când a fost întrebat de ce nu publică detalii ale discuţiei care a avut loc în spatele uşilor închise, Trump a răspuns: “Am avut o conversaţie cum are fiecare preşedinte. Stai cu preşedinţii din diferite ţări... Am discutat despre Israel şi asigurarea securităţii Israelului şi despre multe alte lucruri... Nu ascund nimic sub covor. Nu îmi pasă. Adică, este atât de ridicol”.

Relaţiile lui Trump cu Rusia înaintea alegerii sale ca preşedinte în 2016 se află în centrul unei anchete penale în desfăşurare a procurorului special american Robert Mueller.

Investigatorii încearcă să stabilească dacă a avut loc vreo colaborare între echipa de campanie a lui Trump şi oficiali ruşi cu scopul de a influenţa alegerile prezidenţiale.

Trump a descris ancheta ca fiind o “vânătoare de vrăjutoare”.

In 11 ianuarie, publicaţia The New York Times a susţinut că FBI-ul a deschis o anchetă în 2017 pentru a determina dacă Trump lucrează în interesul ruşilor.

Această presupusă investigaţie a FBI a fost inclusă în cele din urmă în investigaţia condusă de Mueller.

Cel puţin trei comisii congresionale diferite au anchetat diverse aspecte ale presupusei interferenţe ruseşti în alegerile din 2016.

Fără să prezinte public dovezi incontestabile, comunitatea de informaţii din SUA a concluzionat că Rusia s-a implicat într-o campanie de hacking şi propagandă pentru a influenţa alegătorii în timpul alegerilor, cu scopul de a îmbunătăţi şansele lui Trump.

Kremlinul si Trump au negat în repetate rânduri acuzaţiile.