Trump: Europa este “unul dintre inamicii” comerciali ai SUA. Tusk pe altă poziţie: SUA şi UE “cei mai buni prieteni”

Donald Trump (Chip Somodevilla/Getty Images)
Epoch Times România
16.07.2018

După controversatul interviu al preşedintelui american Donald Trump la CBS, în care a susţinut că Europa este unul dintre inamicii Americii, preşedintele Consiliului European, Donald Tusk, a reacţionat, potrivit site-ului de ştiri Zero Hedge.

Când a fost întrebat cine este cel mai mare inamic al SUA la nivel global, Trump a răspuns: “Cred că avem o mulţime de inamici. Cred că Uniunea Europeană este un inamic, prin modul în care procedează în privinţa comerţului. Poate nu v-aţi gândi la Uniunea Europeană, dar este un inamic”.

Trump a adăugat că Rusia şi China se află de asemenea pe lista inamicilor.

“Rusia este un inamic în anumite privinţe. China este un inamic economic, cu siguranţă este un inamic”, a afirmat preşedintele american, adăugând că acest lucru înseamnă că “ele sunt competitive. Ele doresc să le fie bine şi noi dorim, de asemenea, să avem o situaţie bună”.

Tusk a răspuns imediat afirmaţiilor lui Trump, susţinând că “America şi UE sunt cei mai buni prieteni” şi vizându-l pe Trump în mod specific, a adăugat că “Oricine spune că suntem inamici răspândeşte ştiri false”.

După cum a precizat publicaţia The Hill, Trump nu a fost în întregime negativ, precizând că nu ar putea adopta o poziţie complet combativă împotriva UE deoarece şi părinţii s-au născut acolo. Mama s-a născut în Scoţia, iar tatăl în New York.

“Ştiţi că iubesc acele ţări. Îi respect pe liderii acelor ţări. Dar, în ceea ce priveşte comerţul, ei au profitat cu adevărat de noi şi multe dintre acele ţări se află în NATO şi nu şi-au plătit facturile”, a declarat preşedintele american.

Comentariile lui Tusk au fost făcute la doar 5 zile după ce l-a avertizat pe preşedintele Trump să îşi aprecieze aliaţii, care sunt tot mai puţini.

“America nu are şi nu va avea un aliat mai bun ca Europa”, a adăugat Tusk.

Tensiunile au fost evidente între Tusk şi Trump în ultima perioadă, în condiţiile în care preşedintele Consiliului European a declarat că liderul american pare să se fi bucurat de fragilitatea Uniunii Europene atunci când au discutat pentru prima dată cei doi oameni politici.

Potrivit Zero Hedge, diverse guverne din UE, precum Polonia şi Ungaria, îl văd pe Trump ca un aliat politic în lupta împotriva elitelor liberale ale blocului.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor