Trump doreşte pedepsirea Turciei, "ceva mai puternic decât sancţiunile". Lideri kurzi ucişi în atacuri aeriene

Preşedintele american Donald Trump susţine un discurs în Grădina Trandafirilor de la Casa Alba, Washington, D.C., 15 februarie 2019
Preşedintele american Donald Trump susţine un discurs în Grădina Trandafirilor de la Casa Alba, Washington, D.C., 15 februarie 2019 (Chip Somodevilla/Getty Images)

Miercuri, Turcia a lansat o operaţiune militară în Siria de Nord împotriva miliţiilor YPG şi Daesh, susţinând că ofensiva are ca obiectiv curăţarea zonei de frontieră de terorişti şi crearea unei zone de securitate pentru acomodarea refugiaţilor sirieni.

Într-un interviu acordat jurnaliştilor, miercuri, preşedintele SUA, Donald Trump, a declarat că „sunt de acord cu sancţiunile, dar mă gândesc, de fapt, la ceva mult mai dur decât sancţiunile”, referindu-se la posibile consecinţe pentru Turcia, după ce Ankara a început o ofensivă militară în nordul Siriei.

Preşedintele american a dezvăluit că Washingtonul a mutat câţiva luptători terorişti Daesh din închisorile din nordul Siriei, pe fondul ofensivei turceşti.

„Îi scoatem pe câţiva dintre cei mai periculoşi luptători ISIS [Daesh], i-am scos”, a spus Trump. „Îi punem în diferite locaţii sigure”.

De asemenea, Trump a menţionat că implicarea Statelor Unite în Orientul Mijlociu este „cea mai mare greşeală”.

"Cea mai mare greşeală pe care Statele Unite a făcut-o vreodată, în opinia mea, a fost să intre în Orientul Mijlociu [...] Facem munca de poliţie în diferite zone, facem lucruri pe care alte ţări ar trebui să le facă. Facem servicii pe care - sincer - Europa ar trebui să le facă. Facem lucruri pe care Rusia ar trebui să le facă, Iranul ar trebui să facă, sau pe care Irakul, Turcia, Siria ar trebui să le facă ", a declarat Trump.

În urma atacurilor aeriene şi de artilerie asupra poziţiilor miliţiei kurde, forţele turce au lansat o altă etapă militară a operaţiunii intitulate „Primăvara păcii”, înaintând pe teritoriul nordic al Siriei sfâşiate de război.

Aproximativ 40 de comandanţi ai Forţelor Democrate Siriene (SDF), conduse de kurzi, au fost ucişi sau răniţi ca urmare a atacurilor forţelor aeriene turceşti în zonele de frontieră din nord-estul Siriei, miercuri, a spus un martor ocular.

La începutul zilei, preşedintele turc, Recep Tayyip Erdogan, a anunţat începerea operaţiunii în nordul Siriei împotriva grupărilor kurde şi a teroriştilor din Daesh.

Erdogan a afirmat că obiectivul operaţiunii este neutralizarea ameninţărilor teroriste împotriva Turciei şi instituirea unei zone sigure în zonă.

Se arată că, în prezent, SDF, condusă de kurzi, are în detenţie cel puţin 12.000 de luptători suspecţi de afiliere la Daesh răspândiţi pe şapte campusuri de încarcerare din Siria, lângă graniţa turcă, potrivit BBC. Se estimează că 4.000 dintre cei reţinuţi sunt străini.

Turcia consideră forţele kurde din Siria o extindere a Partidului Muncitorilor din Kurdistan (PKK), care este considerat organizaţie teroristă de către Ankara.

Miliţiile YPG sunt aripa armată a PKK.