Ministrul rus al Apărării discută telefonic cu omologul său american

Sergei Şoigu
Sergei Şoigu (ALEXEI NIKOLSKY/AFP/Getty Images)

Ministrul rus al Apărării, Serghei Şoigu, a purtat discuţii telefonice cu secretarul american al Apărării, Mark Esper, a raportat luni agenţia de ştiri RIA, citând ministerul rus.

Discuţiile au fost iniţiate de partea SUA, a adăugat RIA. Kremlinul nu a dezvăluit detalii despre discuţii, a declarat Interfax, o altă agenţie de ştiri.

Evoluţia survine pe fondul iminenţei declanşării unei operaţiuni de "curăţare a elementelor teroriste" la graniţa turco-siriană, de către preşedintele Recep Erdogan.

Multe dintre grupările prezente în zonă sunt miliţii kurde, care au luptat împreună cu SUA, Irakul şi Turcia împotriva teroriştilor ISIS. Un comunicat al armatei americane a subliniat că trupele SUA vor fi retrase din zonă, lăsând miliţiile kurde să lupte împotriva trupelor turceşti.

Ankara a plasat multe dintre miliţiile kurde pe lista grupărilor teroriste.

Pe 7 octombrie, de ziua liderului rus Vladimir Putin, Kremlinul a publicat fotografii cu liderul Rusiei făcute în taigaua siberiană. În afară de Putin, în foografii apărea Şoigu, stârnind teorii despre o preluare a pârghiilor puterii de către actualul ministru al Apărării după o eventuală retragere a lui Putin de pe scena publică.

La Washington, Pentagonul a confirmat că Esper şi omologul său rus au vorbit, dar a refuzat să ofere detalii despre ce a fost discutat.

Legăturile dintre SUA şi Rusia rămân încordate din cauza situaţiilor din Siria şi Ucraina, dar şi a acuzaţiilor de interferenţe ruseşti în politica americană, pe care Moscova le neagă.

Pentagonul a plasat lupta împotriva Rusiei şi Chinei în centrul strategiei sale de apărare naţională, schimbând priorităţile după cincisprezece ani de concentrare asupra luptei împotriva militanţilor islamişti.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe