Ministrul rus al Apărării discută telefonic cu omologul său american

Sergei Şoigu
Sergei Şoigu (ALEXEI NIKOLSKY/AFP/Getty Images)

Ministrul rus al Apărării, Serghei Şoigu, a purtat discuţii telefonice cu secretarul american al Apărării, Mark Esper, a raportat luni agenţia de ştiri RIA, citând ministerul rus.

Discuţiile au fost iniţiate de partea SUA, a adăugat RIA. Kremlinul nu a dezvăluit detalii despre discuţii, a declarat Interfax, o altă agenţie de ştiri.

Evoluţia survine pe fondul iminenţei declanşării unei operaţiuni de "curăţare a elementelor teroriste" la graniţa turco-siriană, de către preşedintele Recep Erdogan.

Multe dintre grupările prezente în zonă sunt miliţii kurde, care au luptat împreună cu SUA, Irakul şi Turcia împotriva teroriştilor ISIS. Un comunicat al armatei americane a subliniat că trupele SUA vor fi retrase din zonă, lăsând miliţiile kurde să lupte împotriva trupelor turceşti.

Ankara a plasat multe dintre miliţiile kurde pe lista grupărilor teroriste.

Pe 7 octombrie, de ziua liderului rus Vladimir Putin, Kremlinul a publicat fotografii cu liderul Rusiei făcute în taigaua siberiană. În afară de Putin, în foografii apărea Şoigu, stârnind teorii despre o preluare a pârghiilor puterii de către actualul ministru al Apărării după o eventuală retragere a lui Putin de pe scena publică.

La Washington, Pentagonul a confirmat că Esper şi omologul său rus au vorbit, dar a refuzat să ofere detalii despre ce a fost discutat.

Legăturile dintre SUA şi Rusia rămân încordate din cauza situaţiilor din Siria şi Ucraina, dar şi a acuzaţiilor de interferenţe ruseşti în politica americană, pe care Moscova le neagă.

Pentagonul a plasat lupta împotriva Rusiei şi Chinei în centrul strategiei sale de apărare naţională, schimbând priorităţile după cincisprezece ani de concentrare asupra luptei împotriva militanţilor islamişti.