Turcia începe operaţiunea de "curăţare" etnică a kurzilor din nordul Siriei

Un tanc şi un blindat al armatei turce sunt staţionate în apropiere de graniţa turco-siriană în Karkamis, Turcia, 23 august 2016.
Un tanc şi un blindat al armatei turce sunt staţionate în apropiere de graniţa turco-siriană în Karkamis, Turcia, 23 august 2016. (Captură Foto)

Forţele armate turce au lansat miercuri o ofensivă la graniţa dintre Turcia şi Siria, pentru a forma aşa numita zonă-tampon, a anunţat preşedintele Recep Tayyip Erdogan printr-un mesaj pe Twitter.

Erdogan numeşte operaţiunea "Primăvara păcii" şi afirma că ţintele sunt grupările Daesh (aşa-numitul "Stat Islamic") - condamnate în întreaga lume pentru actele de terorism comise în încercarea de instaurare a Califatului Islamic - dar şi miliţiile kurde YPG, pe care Ankara le consideră aliate cu Partidul Muncitorilor din Kurdistan (PKK), interzis în Turcia, informează TVR.

Grupările YPG sunt cele care au dus greul luptelor împotriva teroriştilor Daesh, beneficiind de un sprijin moderat din partea forţelor aeriene americane.

„Misiunea noastră este să prevenim crearea unui coridor de teroare la graniţa noastră de sud şi să aducem pacea în zonă”, susţinea mesajul preşedintelui turc.

Duminică, preşedintele Statelor Unite, Donald Trump, a părut că aprobă operaţiunea, dar ulterior a dat asigurări că Washingtonul nu şi-a abandonat aliaţii kurzi, care au avut un rol important în înfrângerea Statului Islamic. Trump a ameninţat că va distruge economic Turcia, dacă aceasta încalcă limitele.

Turcia, care este la a treia ofensivă în Siria din 2016, avertizează de câteva luni că va interveni din nou în conflictul sirian. Întâlnirile recente dintre preşedintele rus Vladimir Putin, omologul său iranian Hassan Rouhani şi Recep Tayyip Erdogan, au părut să semnaleze încheierea unei înţelegeri care să permită Turciei asaltul început miercuri.

Erdogan a promis că va forma o zonă de securitate în care vor fi repatriaţi refugiaţii sirieni, ca parte a planului său de a limita migraţia în ţările europene.