Trump depune o cauţiune de 175 de milioane de dolari, împiedicând sechestrarea clădirilor sale în cazul de fraudă civilă

Fostul preşedinte Donald Trump la New York, la 25 martie 2024. (Charly Triballeau/AFP via Getty Images)
Catherine Yang
03.04.2024

Fostul preşedinte Donald Trump a depus o cauţiune de 175 de milioane de dolari în cazul de fraudă civilă din New York, respectând termenul de 10 zile, dat la 25 martie, şi suspendând executarea hotărârii în acest caz.

Plata previne orice confiscare a bunurilor preşedintelui Trump în timp ce se judecă apelul său în acest caz.

"Aşa cum a promis, preşedintele Trump a plătit cauţiunea. El aşteaptă cu nerăbdare să îşi revendice drepturile în apel şi să anuleze acest verdict nedrept", a declarat avocatul preşedintelui, Alina Habba, într-un comunicat.

Knight Specialty Insurance Company, cu sediul în Los Angeles, a depus cauţiunea.

Procurorul general al statului New York, Letitia James, l-a dat în judecată pe cel de-al 45-lea preşedinte în 2022, acuzându-l că şi-a umflat averea netă şi că a fraudat asiguratorii şi băncile, şi, prin urmare, publicul, în declaraţiile anuale ale Organizaţiei Trump privind situaţia financiară.

Eric Trump, Donald Trump Jr., fostul director financiar al Trump Organization Allen Weisselberg şi controlorul Jeffrey McConney, precum şi mai multe holdinguri ale Trump Organization au fost numiţi coacuzaţi în procesul prezidat de judecătorul Arthur Engoron de la Curtea Supremă din New York, într-un proces de trei luni.

Judecătorul a ordonat în cele din urmă confiscarea a 363 de milioane de dolari, cu o dobândă retroactivă de 9%, totalizând 464 de milioane de dolari, cu cea mai mare parte a sumei de platit de către fostul preşedinte Trump; precum şi interzicerea ca cei acuzaţi să deţină poziţii de director în orice afacere sau entitate legală din New York pe o anumită perioadă, şi supravegherea Trump Organization timp de cel puţin trei ani, după care pot fi aplicate sancţiuni suplimentare.

Plata sumei hotărâte nu a fost necesară pentru ca preşedintele Trump să poată face apel în acest caz, dar fusese o cerinţă pentru a suspenda între timp executarea hotărârii.

"Voi lupta până la Curtea Supremă a SUA, dacă va fi necesar. Nu vă pot lua proprietatea înainte de a avea şansa de a face apel la decizia unui judecător incompetent, care îl urăşte pe Trump şi care a fost invalidat mai mult decât oricare alt judecător din acest stat", a declarat preşedintele Trump pentru Fox News cu câteva zile înainte de termen.

Cu câteva zile înainte ca preşedintele Trump să depună cauţiunea, el a declarat pe reţelele de socializare că are aproape 500 de milioane de dolari în numerar, dar că intenţionează să folosească o mare parte din ei pentru campania sa prezidenţială. El i-a acuzat pe adversarii săi politici că au încercat să îl determine să cheltuiască acel fond de numerar pe bătălii juridice, mai degrabă decât pe campania sa pentru preşedinţie.

Obligaţia "imposibilă" a fost redusă

Legea statului i-ar fi cerut preşedintelui Trump să depună întreaga sumă a hotărârii în termen de 30 de zile pentru a suspenda executarea hotărârii, dar curtea de apel a redus cerinţa de 454 de milioane de dolari la 175 de milioane de dolari în ultima zi a termenului limită. Aceasta i-a acordat un termen de 10 zile pentru a depune noua sumă şi nu a comentat motivele care au stat la baza acestei modificări.

Preşedintele Trump a declarat că decizia instanţei de apel a fost o dovadă în plus că cerinţa iniţială de cauţiune era nerezonabilă.

"Aceasta este o confruntare între un judecător şi cei care guvernează deasupra lui - O situaţie foarte proastă în care să pui statul New York şi statul de drept! Este a cincea oară în acest caz, când este infirmat, un record. Credibilitatea lui şi a Letitiei James a fost spulberată", a declarat preşedintele Trump cu privire la decizia Curţii de Apel.

Judecătorul Engoron a prezidat procesul de judecată şi a emis suma imensă de confiscare. Procurorul general a cerut 250 de milioane de dolari pentru confiscare înainte de proces, iar acea sumă a fost schimbată la 370 de milioane de dolari aproape de finalul procesului.

Preşedintele Trump a susţinut, într-o conferinţă de presă, că judecătorul şi procurorul general au avut acces la finanţele sale din cauza cerinţei de monitorizare, au văzut o cifră apropiată de 464 de milioane USD în numerar şi au decis că aceasta este suma pe care să o plătească. El a declarat reporterilor că avea într-adevăr banii lichizi necesari, dar a vrut să îi folosească pentru campanie şi nu pentru a-i mulţumi pe cei pe care i-a descris drept oficiali "corupţi".

Punerea tuturor banilor într-un cont escrow, unde nici el, nici statul nu se pot atinge de ei pe durata apelului, a fost o opţiune pentru a suspenda judecata.

O cauţiune era o altă variantă şi nu i-ar fi cerut preşedintelui Trump să îşi mute rezervele de numerar, dar i-ar fi cerut să aibă sume mai mari de numerar care să servească drept garanţie - 577 de milioane de dolari, conform estimărilor avocaţilor săi, după ce negocierile cu peste 30 de companii de cauţiune au eşuat.

Timp de săptămâni, avocaţii apărării au susţinut în cadrul diviziei de apel că asigurarea unei cauţiuni de 464 de milioane de dolari era "imposibilă". Companiile de fidejusiune pur şi simplu nu emit cauţiuni atât de mari, au argumentat ei.

A doua problemă a fost că, pentru ca acestea să ia în considerare să facă acest lucru, ar fi avut nevoie de 120% în numerar ca garanţie, plus o primă mare sau două. Având în vedere această sumă, s-a dovedit a fi o cantitate mult mai mare de bani lichizi decât avea Trump Organization, în calitate de companie imobiliară.

Avocaţii au dezvăluit că singura companie dispusă chiar să ia în considerare bunuri imobiliare sau orice alt bun greu de suportat ca garanţie a fost Chubb, dar după ore de negocieri în ultimele zile ale termenului limită, compania a decis că nu poate accepta bunuri imobiliare. După ce această negociere a eşuat, avocaţii au ataşat o declaraţie sub jurământ a unuia dintre cei patru brokeri care au lucrat la acest caz pentru apărare, pentru a oferi mai multă garanţie.

În lumea obligaţiunilor, 100 de milioane de dolari este o sumă mare, a spus acesta. Doar câţiva fideiusori sunt autorizaţi de guvernul federal să emită sume mai mari. Dar majoritatea au încă politici interne care limitează garanţiile la 100 de milioane de dolari, iar atunci când emit garanţii mai mari, o fac doar pentru marile conglomerate cotate la bursă.

Pentru a sublinia acest fapt, procurorul general enumerase, de asemenea, mai multe cazuri în care cauţiuni mai mari decât cea a preşedintelui Trump au fost garantate în totalitate în apel, dar toate acestea implicau companii mari cu venituri anuale de miliarde, precum Samsung şi Apple.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor