Trump dă vina pe Ucraina pentru războiul cu Rusia, spunând că Zelenski ar fi putut încheia o înţelegere

Donald Trump (Andrew Harnik/Getty Images)
Redacţia
19.02.2025

Preşedintele Donald Trump l-a criticat pe Volodimir Zelenski, declarându-se „dezamăgit” de faptul că liderul ucrainean s-a plâns că a fost lăsat pe dinafară de discuţiile dintre SUA şi Rusia privind încheierea războiului din Ucraina, transmite Guardian.

Trump a părut, de asemenea, să învinovăţească Kievul pentru invazia Moscovei - chiar dacă a declarat că este mai încrezător într-o înţelegere pentru a pune capăt războiului după discuţiile dintre SUA şi Rusia - susţinând că Ucraina ar fi putut „face o înţelegere” pentru a evita războiul.

„Sunt foarte dezamăgit, am auzit că sunt supăraţi că nu au avut un loc [la discuţii]”, a declarat Trump reporterilor la staţiunea sa Mar-a-Lago din Florida, când a fost întrebat despre reacţia ucraineană. Preşedintele american a declarat că un negociator „chiar necopt” ar fi putut asigura o înţelegere cu ani în urmă, „fără a pierde mult teren”.

„Astăzi am auzit, 'oh, ei bine, nu am fost invitaţi'. Ei bine, aţi fost acolo timp de trei ani ... Nu ar fi trebuit să începeţi niciodată. Aţi fi putut face o înţelegere”, a spus el.

Vorbind marţi seară în Florida, Trump a sporit presiunile asupra lui Zelenski pentru a organiza alegeri - reluând una dintre cererile-cheie ale Moscovei.

Preşedintele american a sugerat, de asemenea, că s-ar putea întâlni cu preşedintele rus Vladimir Putin înainte de sfârşitul lunii, în timp ce Washingtonul îşi revizuieşte poziţia faţă de Rusia, într-o schimbare care a alarmat liderii europeni.

Zelenski a criticat marţi discuţiile SUA-Rusia pentru excluderea Kievului, afirmând că eforturile de a pune capăt războiului trebuie să fie „corecte ” şi să implice ţările europene, amânându-şi în acelaşi timp propria călătorie în Arabia Saudită, unde au avut loc discuţiile SUA-Rusia.

Discuţiile „au loc între reprezentanţi ai Rusiei şi reprezentanţi ai Statelor Unite ale Americii. Despre Ucraina - despre Ucraina din nou - şi fără Ucraina”, a spus el.

Comentariile preşedintelui ucrainean au părut să îl înfurie pe Trump, care a continuat să lanseze o serie de atacuri la adresa lui Zelenski, care a condus lupta Kievului împotriva invaziei Rusiei din februarie 2022.

Întrebat dacă SUA ar sprijini cererile Rusiei de a-l forţa pe Zelenski să organizeze noi alegeri ca parte a oricărui acord, Trump a spus: „Ei vor un loc la masă, dar aţi putea spune ... nu ar avea poporul Ucrainei un cuvânt de spus? A trecut mult timp de când am avut alegeri".

"Acesta nu este un lucru rusesc, este ceva care vine de la mine, de la alte ţări".

Într-un interviu acordat marţi radiodifuzorului public german ARD, Zelenski şi-a apărat popularitatea, spunând „Sunt preşedintele Ucrainei pentru că 73% din oameni m-au votat. Şi astăzi sunt preşedinte pentru că majoritatea din ţară mea mă susţine. Sunt un patriot, la fel ca oamenii care ne apără ţară".

„Bineînţeles că Rusia vrea să scape de mine. Poate nu fizic, acum, aşa cum au făcut la începutul războiului, dar politic. Şi acest lucru este absolut de înţeles, deoarece sunt o persoană foarte incomodă, incomodă pentru Putin.”

Zelenski a fost ales în 2019 pentru un mandat de cinci ani, dar a rămas în funcţie deoarece Ucraina se află încă sub legea marţială.

Sean Savett, care a fost purtător de cuvânt al Consiliului Naţional de Securitate al Casei Albe în timpul preşedintelui de atunci Joe Biden, a declarat într-o postare pe social media: „Se pare că Trump înghite propaganda lui Putin".

„Un memento de care nimeni nu ar trebui să aibă nevoie: Putin a început războiul prin invadarea neprovocată a Ucrainei, iar forţele sale au comis crime de război împotriva poporului ucrainean. Rusia este partea responsabilă pentru continuarea acestui război.”

Liderii europeni se tem din ce în ce mai mult că Trump face prea multe concesii Rusiei în încercarea sa de a ajunge la un acord cu Ucraina, pe care a promis să îl încheie chiar înainte de preluarea mandatului. Dar Trump a insistat că singurul său obiectiv este „pacea” pentru a pune capăt celui mai mare război terestru din Europa de la al doilea război mondial.

Trump a declarat că este „mult mai încrezător” într-un acord după discuţii, adăugând: „Au fost foarte bune. Rusia vrea să facă ceva. Vor să oprească barbaria sălbatică".

„Cred că am puterea de a pune capăt acestui război şi cred că merge foarte bine”, a spus Trump.

Liderul american a adăugat că este „total de acord” cu forţele europene de menţinere a păcii în Ucraina, dacă poate ajunge la o înţelegere pentru a pune capăt războiului. „Dacă vor să facă asta, este grozav, sunt cu totul pentru”, a spus el.

„Ştiu că Franţa a fost dispusă să facă asta şi cred că a fost un gest frumos”, a adăugat Trump, precizând că Marea Britanie a făcut o ofertă similară. SUA nu ar trebui să contribuie „pentru că, ştiţi, suntem foarte departe”, a spus el.

Comentariile sale au survenit după ce ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, a declarat că ţara sa nu va accepta forţele NATO de menţinere a păcii în Ucraina în cadrul niciunui acord de pace.

Trump a uimit lumea când a anunţat săptămâna trecută că a vorbit cu Putin şi că cei doi lideri au convenit să înceapă negocierile de pace şi să călătorească pentru a se întâlni la Moscova şi Washington.

Preşedintele american a declarat apoi că vor avea o primă întâlnire, cel mai probabil tot în Arabia Saudită. Deşi nu a fost anunţată nicio dată, când a fost întrebat dacă se va întâlni cu Putin înainte de sfârşitul lunii, Trump a spus „probabil”.

Între timp, oficialii europeni au îndemnat SUA să nu ia partea Moscovei. Kaja Kallas, Înaltul Reprezentant al UE pentru afaceri externe şi politică de securitate, a scris pe Twitter: „Împreună cu miniştrii europeni de externe, am vorbit cu [secretarul de stat american Marco Rubio] după discuţiile sale de la Riad. Rusia va încerca să ne dezbine. Să nu cădem în capcanele lor. Lucrând împreună cu SUA, putem obţine o pace justă şi durabilă - în condiţiile Ucrainei”.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor