Trump adoptă un ton conciliant într-o convorbire telefonică cu liderul chinez Xi Jinping

Donald Trump (Nicholas KammAFP via Getty Images)
A.P.
28.03.2020

Preşedintele Donald Trump şi liderul chinez Xi Jinping au avut o „conversaţie foarte bună” prin telefon, joi seară, potrivit preşedintelui american. contactul dintre cei doi a fost pentru a "face faţă" pandemiei de virus Wuhan. Numărul cazurilor oficial înregistrate în SUA astăzi l-a întrecut pe cel declarat oficial de China - deşi statisticile regimului comunist sunt extrem de controversate.

Apelul vine pe fondul creşterii tensiunilor dintre cele două puteri, cu privire la focar şi la ştirile false puse în circulaţie de diplomaţi chinezi - care susţin că virusul a venit din SUA.

Administraţia Trump a atras în mod repetat atenţia asupra originii chineze a virusului, în timp ce China a lăudat propriile eforturi pentru a stăvili focarul.

În urma apelului, Trump a adoptat un ton conciliant. "China a trecut prin multe şi a dezvoltat o înţelegere puternică a virusului".

Anterior, Trump a numit virusul „chinez”, în timp ce membrii administraţiei sale, inclusiv secretarul de stat Pompeo, au folosit termenul de „virusul Wuhan”, lucru care a înfuriat oficialii comunişti.

În această săptămână, Trump a părut să retragă folosirea termenului şi, întrebat despre schimbarea numelui pe care îl foloseşte, joi, a răspuns că virusul a venit din China, dar „nu trebuie să o calific, dacă ei au sentimente negative atât de puternice”.

Administraţia Trump a cerut Consiliului de Securitate al ONU să recunoască originile chineze ale coronavirusului într-o declaraţie comună, lucru care i-a înfuriat pe diplomaţii comunişti şi a declanşat un impas în cadrul organismului global.

Potrivit agenţiei chineze de ştiri Xinhua, aparţinând regimului, în timpul convorbirii dintre cei doi lideri, Xi Jinping a subliniat că boala este un inamic comun al omenirii şi ignoră frontierele şi naţiile, solicitând comunităţii internaţionale să lucreze împreună pentru a învinge virusul.

China a fost transparentă şi a acţionat rapid la epidemia de virus Wuhan, a spus liderul chinez, transmiţând informaţii ştiinţifice, inclusiv eliberarea secvenţelor de gene.

Cu toate acestea, afirmaţiile liderului chinez contrazic realitatea. China a fost acuzată că din 17 noiembrie, când datează primele rapoarte oficiale despre virusul Wuhan, conform publicaţiei South China Morning Post - şi până în 23 ianuarie când Beijing-ul a luat decizia să impună carantina în oraşul Wuhan, regimul comunist a suprimat ştirile despre focar şi chiar a arestat jurnaliştii şi avertizorii care au îndrăznit să scrie despre epidemie. Primele rapoarte în presa locală au fost permise după 17 ianuarie.

Mai mult, după ce a recunoscut oficial epidemia, regimul a închis laboratorul din Shanghai care a îndrăznit să transmită secvenţa virusului în afara Chinei, pentru a permite comunităţii internaţionale să producă un mod de testare.

Cât despre transparenţă, regimul de la Beijing a permis unei echipe a Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii să intre în ţară pentru a evalua situaţia din teren abia după 17 februarie.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor