Tribunalul Bucureşti va judeca dosarul lui Dan Voiculescu pe 8 martie
alte articole
Tribunalul Bucureşti a hotărât, vineri, ca dosarul privatizării frauduloase a Institutului pentru Cercetări Alimentare (ICA), în care este inculpat fondatorul Partidului Conservator (PC) Dan Voiculescu, să fie judecat pe data de 8 martie, relevă B1 TV.
Marţi, procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) s-au arătat nemulţumiţi de comportamentul fostului senator PC, Dan Voiculescu faţă de justiţie, precizând faptul că este un abuz de drept. De asemenea, procurorii DNA au reiterat faptul că patronul trustului Intact încearcă să tergiverseze judecarea procesului legat de privatizarea frauduloasă a ICA, prin mutarea dosarului de la o instanţă la alta.
Cu toate acestea, din cauza demisiei lui Dan Voiculescu din funcţia de senator, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ICCJ) a decis, miercuri, să trimită dosarul la Tribunalul Bucureşti.
Este pentru a treia oară când dosarul “patronului Antenelor” ajunge pe masa unei instanţe de la Tribunalului Bucureşti, după ce DNA l-a trimis spre judecare în luna decembrie a anului 2008, după care în martie 2009, dosarul a fost mutat de Curtea Supremă pentru că Voiculesc a fost ales senator.
Dan Voiculescu a demisionat din Senat în iunie 2012, iar dosarul a fost retrimis de ICCJ la Tribunalul Bucureşti. Ulterior, în luna decembrie a anului trecut, dosarul a ajuns din nou la instanţa supremă, după ce a câştigat un nou mandat de senator.
Preşedintele fondator al Partidului Conservator a fost trimis în judecată în 2008, alături de alte 12 persoane, în dosarul privind privatizarea Institutului de Cercetări Alimentare. Voiculescu a fost acuzat că privatizarea instituţiei s-a făcut în folosul lui, prin subevaluarea bunurilor cu peste 7,7 milioane de euro.
Dan Voiculescu a fost acuzat de "folosire, de către o persoană care îndeplineşte o funcţie de conducere într-un partid, a influenţei şi autorităţii date de această calitate în scopul de a obţine, pentru sine sau pentru altul, bani, bunuri, sau alte foloase necuvenite şi spălare de bani, ambele în formă continuată".
Prejudiciul în urma privatizării institutului s-a ridicat la peste 60 de milioane de euro. Alături de Voiculescu, au mai fost trimişi în judecată: Corneliu Popa, Cătălin Sandu Jean, Gheorghe Mencinicopschi, Sorin Pantiş, Vlad Nicolae Săvulescu, Marian Gheorghe Domnişoru, Gheorghe Sin, Constantin Baciu, Alexandru Petre, Marinescu Grigore, Vică Ene şi Flavius Adrian Pop. Acuzaţia adusă acestora a fost de complicitate la stabilirea, cu intenţie, a unei valori diminuate faţă de cea reală a bunurilor aparţinând agenţilor economici la care statul este acţionar, comisă în acţiunea de privatizare în scopul obţinerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri sau alte foloase necuvenite, în formă continuată.
Procurorii DNA precizează că privatizarea frauduloasă a ICA ar fi fost făcută în folosul lui Dan Voiculescu, fiind realizată prin subevaluarea bunurilor institutului cu peste 7.7 milioane de euro.