Trezoreria SUA uşurează sancţiunile impuse FSB

Departamentul Trezoreriei SUA a uşurat o parte din sancţiunile financiare impuse asupra principalei agenţii de securitate a Rusiei, o mişcare despre care un expert a declarat că pare să urmărească ajutorarea companiilor hi-tech americane.
Sediul FSB în Moscova, Rusia. (Getty Images)
Andrei Popescu
03.02.2017

Directiva, emisă joi de către Biroul pentru Controlul Activelor Străine din cadrul Departamentului Trezoreriei SUA, vizează în mod special Serviciul Federal pentru Securitate al Rusiei (FSB).

Astfel, directiva autorizează companiile IT care doresc să distribuie în Rusia anumite produse din domeniul tehnologiei informaţiei să plătească până la 5.000 de dolari pe un an calendaristic pentru licenţele care ar putea fi emise de FSB. Condiţia este ca acele produse să nu fie folosite în Crimeea şi să nu încalce sancţiunile aplicate anterior împotriva Rusiei.

Anterior, astfel de tranzacţii pentru licenţe au fost interzise pe baza unui ordin executiv emis în decembrie 2016 de către fostul preşedinte Barack Obama ca răspuns la concluzia serviciilor americane de informaţii că Rusia a folosit hackeri pentru a se amesteca în alegerile prezidenţiale din SUA din noiembrie 2016.

Sam Cutler, un expert în sancţiuni al companiei de consultanţă Horizon Client Access din New York, a declarat că mişcarea pare să urmărească în principal să ajute companiile americane.

Directiva susţine în mod explicit că „nu autorizează exportarea, reexportarea sau aprovizionarea cu produse sau tehnologie către sau în numele” FSB.

Totuşi, decizia are loc într-un moment în care FSB şi alte agenţii de securitate ruseşti sunt monitorizate îndeaproape pentru presupusul lor rol în câştigarea alegerilor prezidenţiale americane de către republicanul Donald Trump.

În timpul campaniei prezidenţiale, Trump a declarat că doreşte să îmbunătăţească relaţiile SUA cu Moscova, care s-au deteriorat puternic datorită conflictelor din Ucraina şi Siria.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor