Trecutul sovietic al Afganistanului zace în ruine

Bazinul de înot din Kabul, construit în vremurile sovietice, este simbolul suspectei moşteniri lăsate în urmă de imperii.
Epoch Times România
16.02.2012

Bazinul de înot din Kabul, construit în vremurile sovietice, este simbolul suspectei moşteniri lăsate în urmă de imperii. Acest bazin impresionează atât prin ambiţia sa imperială, cât şi prin caracterul său 'extraterestru'. Între timp, istoria Afganistanului intră într-o nouă fază: este aşteptată retragerea noilor ocupanţi străini - SUA şi aliaţilor lor, notează cotidianul american The New York Times.

La Kabul există mute alte amintiri legate de trecutul sovietic al ţării: o universitate politehnică, o uzină constructoare de maşini. Aproape toate aceste clădiri au fost distruse de războiul civil. Printre ruine se ascund vagabonzi, drogaţi şi câini, relatează publicaţia.

Aceste ruine exercită un efect revigorant astăzi, când SUA şi aliaţii lor încep să se întrebe ce moştenire vor lăsa ei Afganistanului. 'Sovieticii au venit convinşi că pot schimba un alt popor, că îi pot elibera pe afgani de înapoierea medievală. Însă ei nu au reuşit să salveze societatea afgană şi nici americanii nu vor reuşi să facă acest lucru', este convins fostul ambasador al Marii Britanii la Moscova, Roderick Braithwaite.

În anii 1980, ambasada Uniunii Sovietice la Kabul a fost un centru al puterii la fel de important cum este ambasada SUA astăzi. În timpul talibanilor, pe teritoriul acesteia îşi întindeau corturile nomazi şi păşteau catâri. Astăzi, ambasada Rusiei a fost reconstruită, însă teritoriul său s-a redus de două ori. Ambasadorul Rusiei în Afganistan, Andrei Avetisian, planifică să recostruiască în Afganistan 150 de obiective de infrastructură, construite în perioada sovietică.

De altfel, nu toată moştenirea sovietică a fost distrusă. Fabrica de pâine mai este încă funcţională. Blocurile de apartamente din Mikrorayon, construite pentru administratori sovietici şi elita afgană, arată astăzi abandonate, însă continuă să se bucure de căutare în rândul reprezentanţilor clasei de mijloc. Pe străzile Kabulului sunt o mulţime de reclame la telefoane mobile şi şcoli private, poţi vedea tinere în blugi mulaţi, relatează cotidianul american.

'La Kabul există siguranţă. Avem aici electricitate, canalizare, căldură centralizată', a declarat pentru The New York Times directorul unei şcoli. 'La drept vorbind, Rusia a făcut acest lucru pentru Afganistan, în timp ce coaliţia internaţională nu a construit nimic cu adevărat important', este de părere acesta.

Mulţi afgani îşi amintesc de vremurile sovietice cu oarecare nostalgie, însă pe teritoriul muzeului situat în apropiere de marele stadion se păstrează obiecte care amintesc de o moştenire sovietică sângeroasă: mine, obuze, rachete, elicoptere şi alte arme pe care regimul sovietic le folosea pentru înăbuşirea revoltelor. Drept rezultat, au murit sute de mii de oameni, mult mai mulţi decât în urma acţiunilor coaliţiei internaţionale.

Şi totuşi, după cum declară analistul Abdul Takat, instruit altădată de KGB, o armată şi un guvern puternice erau o moştenire valoroasă: ele l-au ajutat la vremea sa pe preşedintele Najibullah să facă faţă timp de trei ani atacurilor mujahedinilor. 'Trupele sovietice au lăsat în urma lor un Afganistan puternic. Actualul guvern (lăsat în urmă de SUA) nu va rezista atât ', este convins Takat.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor