Tratamentele pentru cancerul de prostată prezintă riscuri substanţiale pe termen lung [Studiu]
Un nou studiu descoperă riscuri pe termen lung asociate cu tratamentele pentru cancerul de prostată.
Cercetarea, publicată în JAMA Oncology, a analizat date de la aproape 52.000 de bărbaţi. Cei supuşi prostatectomiei, îndepărtarea chirurgicală a întregii prostate sau a unei părţi a acesteia, s-au confruntat cu o creştere de peste şapte ori a riscului de complicaţii urinare şi sexuale în comparaţie cu bărbaţii netrataţi pe parcursul a 12 ani, conform rezultatelor.
Aceste complicaţii includ infecţia tractului urinar, pierderea controlului vezicii urinare, disfuncţia erectilă şi îngustarea uretrei sau a gâtului vezicii urinare.
Pacienţii cu radioterapie au înregistrat, de asemenea, un risc de aproape trei ori mai mare de apariţie a acestor efecte secundare, precum şi o probabilitate triplă de a dezvolta cancer de vezică urinară.
Îndepărtarea prostatei creşte riscul de complicaţii de şase ori
Constatările indică faptul că bărbaţii care au fost supuşi prostatectomiei s-au confruntat cu un risc de a suferi cel puţin o complicaţie care a fost de peste şase ori mai mare decât în cazul participanţilor netrataţi. Cei trataţi cu radioterapie au avut un risc de complicaţii pe 12 ani de aproximativ trei ori mai mare.
„Acest studiu constituie o provocare majoră pentru medicii de a oferi pacienţilor aceste informaţii chiar înainte de a începe procesul de extragere a unui test PSA (antigen specific prostatei)”, a declarat autorul principal Dr. Ian M. Thompson Jr. de la Christus Santa Rosa Health System şi University of Texas Health Science Center din San Antonio, într-o declaraţie de presă.
Joseph Unger, autor principal şi profesor asociat la Centrul de Cercetare a Cancerului Fred Hutchinson din Seattle, a subliniat că studiile anterioare au avut eşantioane mici, urmărire limitată sau nu au avut un grup de control valid, deficienţe pe care această nouă analiză bogată în date îşi propune să le abordeze.
Analiza, realizată de Reţeaua de cercetare a cancerului SWOG, subliniază cât de important este ca pacienţii să fie informaţi cu privire la aceste riscuri înainte de un test PSA, care măsoară nivelurile de sânge ale antigenului specific prostatei, au scris cercetătorii.
Echilibrarea riscurilor şi beneficiile tratamentului
Potrivit SWOG, U.S. Preventive Services Task Force recomandă celor aproximativ 30 de milioane de bărbaţi din Statele Unite cu vârste cuprinse între 55 şi 69 de ani să discute despre testarea PSA cu medicii lor.
Cercetătorii subliniază faptul că luarea unor decizii privind tratament în cunoştinţă de cauză necesită o înţelegere cuprinzătoare atât a riscurilor potenţiale, cât şi a beneficiilor asociate cu depistarea şi procedurile ulterioare, care pot include biopsii şi diverse tratamente în cazul în care este diagnosticat cancerul de prostată.
O dificultate în evaluarea riscurilor de efecte adverse ale tratamentului provine din incidenţa crescută a problemelor precum disfuncţia erectilă, care se corelează cu îmbătrânirea, au remarcat cercetătorii. Determinarea cu exactitate a nivelurilor de risc ar necesita comparaţii între bărbaţii trataţi şi bărbaţii netrataţi cu vârste similare din populaţia generală.
Riscuri crescute asociate cu tratamentul chirurgical
Studiul a comparat, de asemenea, bărbaţii care au optat pentru supraveghere activă în loc de tratament imediat după diagnosticarea cancerului de prostată cu cei fără diagnostic pentru a evalua incidenţa complicaţiilor potenţiale legate de tratament, inclusiv incontinenţa urinară, disfuncţia erectilă şi cancerul de vezică urinară.