Tratamente naturale pentru îndepărtarea durerilor de cap şi migrenelor
Durerile de cap sunt printre cele mai comune afecţiuni, având un spectru larg de răspândire. Dacă urmărim statisticile publicate recent, constatăm că într-un an, milioane de oameni suferă de dureri de cap, iar pentru ameliorarea lor, zeci de milioane sunt cheltuite pe medicamente care în majoritatea lor conţin substanţe nocive organismului şi au reacţii adverse. În decursul timpului, s-au spus multe despre diferite plante, legume, fructe şi arome, care sunt bune pentru migrene şi care sunt recomandate pentru dureri de cap. Vă oferim o mică colecţie de remedii naturiste, simple şi la îndemâna oricui.
Remediu cu varză pentru migrene
Câteva frunze de varză
Opăriţi câteva frunze de varză în apă fierbinte timp de un minut până când frunzele devin flexibile şi moi. După ce frunzele s-au răcit suficient încât aplicate pe piele să nu vă ardă, aplicaţi-le pe frunte şi pe ceafă. Fixaţi frunzele prin învelire cu o eşarfă sau cu un bandaj. Relaxaţi-vă şi veţi vedea că după scurt timp varza va scoate durerea.
Remediu cu ghimbir
Praf de ghimbir, apă rece
Se amestecă praf de ghimbir cu apă rece până când se face o pastă subţire şi netedă (fără cocoloaşe). Aplicaţi pasta astfel obţinută pe frunte şi tâmple folosind dosul unei linguri de masă apoi staţi relaxat pentru un timp.
Cataplasmă cu hrean (sau ceapă sau usturoi)
Hrean ras fin (sau ceapă sau usturoi), puţină apă
Adăugaţi o cantitate mică de apă la hreanul ras fin (sau ceapă). Împărţiţi-l în trei părţi, după care îl înveliţi într-o pânză. Aplicaţi cataplasmele pe gât şi pe tălpile de la picioare pentru circa o oră. Dacă aveţi pielea sensibilă, înainte de a aplica cataplasmele ungeţi-vă pe piele cu o cremă. De asemenea, face bine să mirosiţi sucul de hrean – cu cât hreanul e mai puternic, cu atât mai bine îşi face efectul.
Remediu cu coajă de lămâie
Coajă de la o lămâie
Decojiţi coaja de pe o lămâie cu ajutorul unui cuţit cu lama îngustă (de citrice) încercând să porţionaţi bucăţile cât mai mari posibil. Aplicaţi coaja pe frunte şi tâmple, având grijă ca partea galbenă să fie înspre piele. Prinde-ţi cojile cu o eşarfă sau bandaj şi staţi cu ele până când durerea de cap dispare.
Remediu cu mentă
Mentă proaspătă
Pentru dureri de cap violente, aplicaţi pe frunte plante tinere de mentă proaspătă, după care vă înfăşuraţi capul cu o eşarfă.
Cataplasmă cu muştar
Muştar
Pentru tratarea durerilor de cap, aplicaţi o cataplasmă de muştar pe ceafă şi umeri.
Remediu cu ceapă pentru migrene
1 ceapă uscată mare (spaniolă)
Se pune o ceapă la fiert. Când e pătrunsă bine se strecoară şi se zdrobeşte ca pentru un pireu. Aplicaţi cataplasma obţinută pe frunte şi tâmple.
Remediu cu sâmburi de nucă
4 linguri de nuci măcinate, un pic de apă
Amestecaţi nucile cu apă până când obţineţi o pastă de consistenţa unui piure gros. Întindeţi pasta pe două pătrate de tifon, apoi aplicaţi cu ajutorul unui bandaj pe părţile laterale ale tâmplelor. Lăsaţi-le pentru câteva ore.
Cataplasmă de cartofi
2 cartofi mari
Tăiaţi în sferturi doi cartofi mari cu coajă cu tot şi fierbeţi-i în apă până când se înmoaie. Strecuraţi excesul de apă, după care zdrobiţi-i ca pentru piure. Înfăşuraţi cataplasma caldă într-o pânză, apoi aplicaţi-o pe ceafă pentru aproximativ 15 minute.
Remediu cu ghimbir şi ulei de susan
Amestecaţi praf de ghimbir cu ulei de susan, până când obţineţi o pastă omogenă. Aplicaţi amestecul obţinut pe frunte, folosind o bucată de pânză. Este de asemenea, foarte bună pentru ameliorarea nevralgiei sciatice (aplicaţi pasta direct pe zonele dureroase şi masaţi uşor).
Remediu cu ceai de cimbru
Pentru a obţine ceaiul de cimbru, turnaţi a cană cu apă fierbinte peste o linguriţă de cimbrul uscat şi mărunţit. Lăsaţi să stea acoperit vreo 10-15 minute după care strecuraţi-l.
Înmuiaţi un prosop mic în ceaiul de cimbru fierbinte, stoarce-ţi excesul de ceai, apoi aplicaţi-l pe frunte. Aşezaţi peste, un alt prosop uscat, pentru a păstra căldura cât mai mult posibil. Repetaţi procedura de mai multe ori, având grijă să reîncălziţi ceaiul dacă între timp s-a răcit.
Remediu cu oţet
Înmuiaţi o pânză sau o pungă de hârtie maro în oţet şi înveliţi-vă cu ea în jurul capului. Lăsaţi-o să acţioneze cel puţin o jumătate de oră.
Remediu cu năsturel
O legătură de năsturel spălat, 2 ceşti de fierbere, oţet de mere
Într-un borcan curat de un litru, faceţi o infuzie turnând oţet fierbinte peste năsturelul spălat şi mărunţit. Lăsaţi să se răcească, apoi strecuraţi şi păstraţi infuzia obţinută într-o sticlă cu dop pentru utilizare ulterioară. Pentru tratament, înmuiaţi o batistă curată în infuzie, o stoarceţi bine după care o aplicaţi peste sprâncene şi frunte.
Coajă de pepene verde pentru migrene
Coaja de la o secţiune de pepene verde
Coaja de la pepenele verde se poate folosi pentru a calma migrenele rebele. Aplicaţi coaja pe frunte, apoi înfăşuraţi-vă capul cu o eşarfă.