Transportatorii cer tarif majorat pentru călătoriile interurbane

Ana Chitoroagă
09.05.2012

În timpul întâlnirii transportatorilor cu conducerea Ministerului Transportului şi Infrastructurii Drumurilor, care a avut loc, marţi 8 mai, Uniunea Transportatorilor şi Drumarilor cere majorarea de 2,5 ori a tarifului pentru călătoriile interurbane.

Totodată, transportatorii se plâng, în continuare, că nu mai au bani pentru carburanţi, anvelope, piese de schimb, şi nici pentru plata salariilor. Mai mult, transportatorii cer ca şi ministrul Transporturilor, Anatol Şalaru, să se implice în această problemă.

La rândul său, viceministrul Transporturilor, Boris Gherasim, este împotriva scumpirii biletelor de călători, explicând: "Propunerile care au fost date de majorarea tarifelor până la 80-90 de bănuţi, eu cred că nu se leagă! Trebuie să vedem care sunt cheltuielile reale. Noi ne axăm pe formula: Să punem lucrurile la locul lor". Totodată, Boris Gherasim a atras atenţia că jumătate dintre transportatorii interni şi 40 la sută dintre cei internaţionali lucrează fără licenţă.

De asemenea, şi şoferii de microbuze au venit cu un ultimatum privind majorarea tarifelor pentru călătoriile interurbane, în caz contrar vor organiza o zi de grevă generală.

În acest sens, directorul executiv al Uniunii Transportatorilor Eugen Daţco, a declarat: "Situaţia este foarte gravă, domnule viceministru! Mai întâi aţi îngropat tot transportul de autocare, mergeţi la autogară şi vedeţi că nu-i niciun autocar, toate-s microbuze… Combustibilul pentru un microbuz cu 19 locuri împreună cu leafa şoferului depăşesc cu 10-15 lei veniturile pe care le aduce şoferul la firmă".

Precizăm că transportatorii vor să se întâlnească pe 10 mai, cu ministrul Transporturilor, Anatol Şalaru, iar pe 22 mai, cu premierul Vlad Filat.

Solicitarea de majorare a tarifelor este determinată de faptul că de la ultima ajustare a preţurilor s-au scumpit atât motorina, cât şi serviciile de întreţinere, astfel încât afacerile în domeniu nu ar mai fi profitabile.

Cea mai recentă majorare a tarifelor pentru călătoriile interurbane a fost operată în 2009. De atunci, transportatorii de pasageri au solicitat ministerului de resort mai multe majorări, însă acestea nu au fost acceptate de autorităţi.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor