Transnistria vrea cu Rusia, dar exportă în UE (presă)

Exporturile din Transnistria în Rusia sunt în scădere, iar cele spre UE - în creştere, relevă Timpul. Problemele Transnistriei se datorează faptului că administraţia doreşte să se integreze în Uniunea Euroasiatică, iar economia 'fuge' în Uniunea Europeană, susţine Valeri Liţkai, fost responsabil pentru relaţiile externe al regiunii separatiste.
Transnistria este reprezentată de culoarea galbenă. (wikipedia.org)
Epoch Times România
15.11.2013

Exporturile din Transnistria în Rusia sunt în scădere, iar cele spre UE - în creştere, relevă Timpul. Problemele Transnistriei se datorează faptului că administraţia doreşte să se integreze în Uniunea Euroasiatică, iar economia 'fuge' în Uniunea Europeană, susţine Valeri Liţkai, fost responsabil pentru relaţiile externe al regiunii separatiste.

"Au fost vremuri bune, când 50% din exportul nostru mergea în Rusia. Atunci şi orientarea noastră spre Rusia corespundea realităţilor - unde e capul, acolo merg şi picioarele. După un timp, însă, picioarele au luat-o în altă parte, iar cifrele arată că Rusia fuge din economia noastră", a declarat Valeri Liţkai, în cadrul unui forum desfăşurat la Tiraspol.

În opinia lui Liţkai, reorientarea exporturilor regiunii separatiste spre Rusia va costa 2-3 miliarde de dolari. "În protocoalele Şevciuk-Rogozin sunt multe vorbe frumoase, dar nu se spune nimic despre bani", a adăugat el.

Vladimir Berkovici, preşedintele Uniunii Industriaşilor, Agrarienilor şi Antreprenorilor din Transnistria a constatat că în prezent doar 19% din exporturile regiunii iau calea Rusiei. "În acelaşi timp, 73,4% din exporturile transnistrene sunt direcţionate spre UE, Republica Moldova şi Ucraina, adică spre statele care vor în UE", a precizat el.

Ziarul Naţional scrie despre votul deputaţilor din Coaliţia de guvernare Proeuropeană, care au adoptat o declaraţie cu privire la importanţa Acordului de Asociere a R. Moldova la Uniunea Europeană şi a liberalizării, de către UE, a regimului de vize pentru cetăţenii moldoveni. Opoziţia parlamentară - comuniştii şi socialiştii - a refuzat să susţină această iniţiativă a preşedintelui Parlamentului, Igor Corman.

Jurnal de Chişinău analizează oferta forţelor proeuropene de opoziţie de la Chişinău. "De la Partidul Liberal care are, printre partidele de dreapta aflate în opoziţie, cele mai multe resurse financiare, umane şi organizaţionale pentru a rămâne o forţă politică parlamentară, şi până la Partidul Acţiunea Democratică a deputatului Mihai Godea, care nu s-a făcut remarcat decât prin luările de poziţie ale liderului său în calitate de deputat în Parlament, e nevoie de schimbări majore în comportamentul actorilor politici pentru ca ele să pretindă realmente la preluarea ştafetei în promovarea politicilor de integrare europeană după alegerile parlamentare viitoare", susţine publicaţia.

Adevărul publică o investigaţie din care reiese că fostul premier Vlad Filat şi fiul său au făcut o excursie de lux pe banii unui afacerist controversat. Renato Usatîi a finanţat o deplasare de lux a ex-premierului Vlad Filat la München, Germania, pentru a vedea live finala Champions League din mai 2012. Cei doi au călătorit împreună cu acelaşi avion privat, au locuit în acelaşi hotel de cinci stele şi au stat în aceeaşi lojă VIP de pe celebra Allianz Arena din München, stadionul unde s-a disputat meciul de fotbal dintre Bayern München şi Chelsea Londra. Potrivit investigaţiei publicate în Adevărul, călătoria ar fi costat cel puţin 100.000 de euro.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor