Transnistria ar putea să nu participe la următoarea rundă de negocieri în formatul 5+2

Transnistria este reprezentată de culoarea roşie. (wikipedia.org)
Ana Chitoroagă
02.04.2014

Partea transnistreană ar putea să nu participe la următoarea rundă de negocieri în formatul 5+2, programată pentru zilele de 10 şi 11 aprilie curent. Declaraţia a fost făcută astăzi, la Chişinău, de reprezentantul politic în procesul de reglementare transnistreană de la Tiraspol, Nina Ştanski, după întrevederea cu reprezentantul politic de la Chişinău, Eugen Carpov, comunică Moldpres.

„Suntem pregătiţi pentru aceste negocieri şi mergem la Viena. Dacă există anumite reticenţe, acestea vin de la Tiraspol”, a declarat Eugen Carpov.

Nina Ştanski a afirmat că în această etapă partea transnistreană nu poate confirma participarea la următoarea rundă de negocieri în formatul 5+ 2. "Participarea noastră la negocieri este împiedicată de faptul că nu a fost îndeplinit angajamentul Chişinăului de anulare a accizelor de import pentru companiile din regiunea transnistreană. Astăzi am fost asiguraţi că un proiect în acest sens va fi aprobat în lectura a doua de Parlament, la sfârşitul acestei săptămâni. În caz contrar, această rundă va fi probabil amânată", a specificat Ştanski.

Reprezentanţii politici în procesul de reglementare transnistreană de la Chişinău şi Tiraspol au declarat că au discutat multe probleme în cadrul întrevederii care a durat aproape patru ore, dar nu au ajuns la un compromis pe marginea niciunui subiect. Eugen Carpov a negat informaţiile apărute în presă precum că regiunea transnistreană s-ar afla într-o "blocadă economică".

În cadrul întrevederii a fost discutată şi situaţia şcolilor cu predare în limba română din regiunea transnistreană. În acest sens, Nina Ştanski a spus că partea transnistreană şi-a exprimat anterior disponibilitatea de a înapoia Liceului „Lucian Blaga” banii reţinuţi la începutul lunii februarie curent, destinaţi pentru plata salariilor angajaţilor instituţiei. Deocamdată, părţile nu au ajuns la un compromis nici în această situaţie.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor