Transnistria aniversează 23 de ani de la proclamarea aşa-zisei independenţe

Transnistria este reprezentată de culoarea galbenă.
Transnistria este reprezentată de culoarea galbenă. (wikipedia.org)

Transnistria aniversează, luni, 23 de ani de la proclamarea aşa-zisei independenţe a Republicii Moldoveneşti Nistrene. Potrivit "Infotag", programul de sărbătoare va fi inaugurat în piaţa centrală din Tiraspol, cu o paradă militară tradiţională, însă, fără participarea tehnicii militare.

Pe parcursul zilei, în oraş vor fi deschise mai multe expoziţii, se vor organiza concerte, iar seara locuitorii Tiraspolului sunt invitaţi la un concert susţinut de legendarul cor "Tureţkii" şi interpretul rus Valeri Meladze. Cu acest prilej, în ajun, a sosit o delegaţie din care fac parte membri ai Dumei de Stat din Rusia, reprezentanţi oficiali din Ucraina, Abhazia, Osetia de Sud, Nagorno-Karabah şi Găgăuzia.

Membrul Comitetului Dumei de Stat pentru afacerile CSI şi relaţii cu compatrioţii, Roman Hudiakov, a declarat la întâlnirea cu conducerea Consiliului Suprem, că "Transnistria este o problemă stringentă care trebuie abordată".

"Am declarat în mod deschis şi vom continua să susţinem că Transnistria trebuie să fie recunoscută. Pentru aceasta este nevoie să se ia în considerare aspectele funcţionale care au fost reflectate la Moscova: introducerea paşapoartelor ruseşti interne, valoarea rublei ruseşti - Rusia acordă ajutor Transnistriei în ruble ruseşti, iar în conversie se pierd foarte mulţi bani ... "- citează serviciul de presă al aşa-zisului parlament transnistrean.

În replică, vicepreşedintele parlamentului, Serghei Ceban, a spus că Sovietul Suprem studiază iniţiativa legislativă corespunzătoare.

"În cazul în care pe teritoriul nostru vor fi deschise bănci ruseşti, atunci problema conversiei şi a pierderilor financiare va fi soluţionată. În cadrul comisiei parlamentare, a grupurilor comune de lucru, mai avem ce discuta şi sper că împreună vom rezolva toate problemele" - a spus el.

Vicepreşedintele Comitetului culturii al Dumei de Stat, Alexandru Balberov, a remarcat că "interacţionează în mod constant cu ţări precum Taiwan, Macedonia, Nagorno-Karabah, Transnistria ..."

"Peste tot există aceleaşi probleme - comunitatea internaţională nu recunoaşte suveranitatea atunci când oamenii îşi doresc independenţa. Eu nu înţeleg acest lucru şi nu îl accept"- a subliniat el.

Preşedintele Sovietului Suprem, Mihail Burla, a reiterat că "unica direcţie de dezvoltare a Transnistriei este integrarea în spaţiul euroasiatic, în primul rând - cu Rusia".

"Pentru aceasta, există mai multe premise - istorice, culturale, economice ... Putem spune deja că parţial suntem integraţi: mai mult de 35% din populaţia RMN sunt cetăţeni ai Federaţiei Ruse, mai mult de 90% din spaţiul informaţional pe care le obţinem sunt în limba rusă, aproape 98% din populaţie este ortodoxă"- a spus el.

Preşedintele Comisiei pentru securitate, apărare şi menţinere a păcii, Andrei Sipcenko, şi-a exprimat încrederea că cooperarea Transnistriei cu Rusia "va duce la faptul că vom deveni una din regiunile Federaţiei Ruse".

"Atunci când cetăţenii noştri solicită sau cer insistent ajutor de la Rusia, trebuie să înţelegeţi că acest lucru nu se face din motive de dependenţă, ci pentru că avem convingerea că suntem împreună cu Rusia şi facem parte din Federaţia Rusă", a spus el.

Parlamentarii ruşi au transmis conducerii Sovietului Suprem mesajul de felicitare al preşedintelui Dumei de Stat, Serghei Narîşkin, şi al şefului Partidului Liberal Democrat din Rusia, Vladimir Jirinovski.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe