Evgheni Şevciuk: Recunoaşterea Transnistriei pe plan internaţional se va produce în următorii 1-1,5 ani

În următorii 1-1,5 ani vor fi adoptate decizii care vor contribui la obţinerea recunoaşterii juridice pe plan internaţional a Transnistriei, a afirmat la Ţhinvali liderul autoproclamatei RMN, Evgheni Şevciuk
Liderul regiunii transnistrene Evghenii Şevciuk. (VADIM DENISOV / AFP / Getty Images)
Tatiana Chiriac
28.08.2013

În următorii 1-1,5 ani vor fi adoptate decizii care vor contribui la obţinerea recunoaşterii juridice pe plan internaţional a Transnistriei, a afirmat la Ţhinvali liderul autoproclamatei RMN, Evgheni Şevciuk, care a întreprins pe 25 august o vizită în Osetia de Sud împreună cu ministrul transnistrean al afacerilor externe, Nina Ştanski.

Potrivit "Infotag", Şevciuk a spus că "procesele de integrare ale Moldovei cu România devin mai evidente şi aici părţile care participă într-o măsură anumită la reglementarea relaţiilor dintre Transnistria şi Moldova trebuie să ia deciziile corespunzătoare". Şevciuk nu a răspuns la întrebarea jurnaliştilor "care ţară va fi prima care va recunoaşte independenţa Transnistriei şi în ce termen".

Liderul tiraspolean a anunţat că s-a înţeles în timpul vizitei în privinţa revizuirii Tratatului de prietenie şi înţelegere reciprocă dintre RMN şi Osetia de Sud, încheiat în anul 1994.

"Noi şi cu preşedintele Osetiei de Sud, Leonid Tibilov, am pus în sarcina Ministerului Externelor să studieze posibilitatea de perfecţionare a tratatului, să prevadă aspecte noi care să ţină cont de modificările produse în ultimii ani", a precizat Şevciuk.

Referindu-se la parteneriatul economic şi comercial, el a declarat că administraţia Transnistriei va analiza problema privind scutirea completă de impozite a agenţilor economici transnistreni care vor face comerţ cu întreprinderi din Osetia de Sud şi care se confruntă acum cu dificultăţi economice. Întrebat despre cum acordul de colaborare militară între Republica Moldova şi România influenţează reglementarea transnistreană, Şevciuk a răspuns că "procesele de integrare dintre R.Moldova şi România s-au activizat".

"Incontestabil, problemele de cooperare militară a vecinilor nu pot rămâne fără atenţia Transnistriei. Asemenea aspecte de colaborare strânsă ne pun în gardă. Ne alarmează faptul că forţele militare moldoveneşti şi-au activizat pregătirea pe poligoanele militare din apropiere, că există experţi din alte ţări care instruiesc armata moldovenească. Noi considerăm că cel care se pregăteşte pentru pace şi care doreşte pace promovează o politică mai puţin agresivă la capitolul pregătirea forţelor militare proprii", a opinat Şevciuk.

Liderul tiraspolean şi-a exprimat speranţa că "raţiunea va triumfa şi că partenerilor noştri din R.Moldova nu le va veni gândul de reluare a confruntărilor militare". "Noi propunem pace şi colaborare", a conchis Evgheni Şevciuk.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor