Evgheni Şevciuk: Recunoaşterea Transnistriei pe plan internaţional se va produce în următorii 1-1,5 ani

Liderul regiunii transnistrene Evghenii Şevciuk.
Liderul regiunii transnistrene Evghenii Şevciuk. (VADIM DENISOV / AFP / Getty Images)

În următorii 1-1,5 ani vor fi adoptate decizii care vor contribui la obţinerea recunoaşterii juridice pe plan internaţional a Transnistriei, a afirmat la Ţhinvali liderul autoproclamatei RMN, Evgheni Şevciuk, care a întreprins pe 25 august o vizită în Osetia de Sud împreună cu ministrul transnistrean al afacerilor externe, Nina Ştanski.

Potrivit "Infotag", Şevciuk a spus că "procesele de integrare ale Moldovei cu România devin mai evidente şi aici părţile care participă într-o măsură anumită la reglementarea relaţiilor dintre Transnistria şi Moldova trebuie să ia deciziile corespunzătoare". Şevciuk nu a răspuns la întrebarea jurnaliştilor "care ţară va fi prima care va recunoaşte independenţa Transnistriei şi în ce termen".

Liderul tiraspolean a anunţat că s-a înţeles în timpul vizitei în privinţa revizuirii Tratatului de prietenie şi înţelegere reciprocă dintre RMN şi Osetia de Sud, încheiat în anul 1994.

"Noi şi cu preşedintele Osetiei de Sud, Leonid Tibilov, am pus în sarcina Ministerului Externelor să studieze posibilitatea de perfecţionare a tratatului, să prevadă aspecte noi care să ţină cont de modificările produse în ultimii ani", a precizat Şevciuk.

Referindu-se la parteneriatul economic şi comercial, el a declarat că administraţia Transnistriei va analiza problema privind scutirea completă de impozite a agenţilor economici transnistreni care vor face comerţ cu întreprinderi din Osetia de Sud şi care se confruntă acum cu dificultăţi economice. Întrebat despre cum acordul de colaborare militară între Republica Moldova şi România influenţează reglementarea transnistreană, Şevciuk a răspuns că "procesele de integrare dintre R.Moldova şi România s-au activizat".

"Incontestabil, problemele de cooperare militară a vecinilor nu pot rămâne fără atenţia Transnistriei. Asemenea aspecte de colaborare strânsă ne pun în gardă. Ne alarmează faptul că forţele militare moldoveneşti şi-au activizat pregătirea pe poligoanele militare din apropiere, că există experţi din alte ţări care instruiesc armata moldovenească. Noi considerăm că cel care se pregăteşte pentru pace şi care doreşte pace promovează o politică mai puţin agresivă la capitolul pregătirea forţelor militare proprii", a opinat Şevciuk.

Liderul tiraspolean şi-a exprimat speranţa că "raţiunea va triumfa şi că partenerilor noştri din R.Moldova nu le va veni gândul de reluare a confruntărilor militare". "Noi propunem pace şi colaborare", a conchis Evgheni Şevciuk.