Evgheni Şevciuk: Tot patrimoniul rămas din perioada URSS este proprietate a Transnistriei

Liderul separatist de la Tiraspol, Evgheni Şevciuk.
Liderul separatist de la Tiraspol, Evgheni Şevciuk. (VADIM DENISOV/AFP/Getty Images)

Tot patrimoniul rămas din perioada URSS este proprietate a Transnistriei şi forţele militare ale Rusiei pot folosi muniţiile din depozitele de la Cobasna doar atât timp cât se află pe teritoriul regiunii, a declarat joi, într-o conferinţă de presă, liderul autoproclamatei RMN, Evgheni Şevciuk. Potrivit "Infotag", Şevciuk a spus că dacă se va pune problema evacuării trupelor militare ruseşti din Transnistria, bunurile militare din depozite "au o valoare estimată", iar contribuţia transnistrenilor "la crearea acestor depozite în cadrul Uniunii Sovietice a fost una considerabilă".

Totodată, în viziunea sa, problema privind estimarea valorii bunurilor păstrate în depozite este neactuală, pentru că "trupele militare ruseşti se vor afla în Transnistria şi în continuare". Şevciuk a subliniat că muniţiile depozitate nu prezintă pericol pentru populaţie.

"În anul 2013 au fost luate măsuri pentru intensificarea pazei şi a dotării tehnice a acestui obiectiv. Am solicitat părţii ruse efectuarea unor lucrări regulamentare de confirmare a nivelului necesar de siguranţă şi integritate a bunurilor păstrate acolo. Ni s-a răspuns că lucrările regulamentare se efectuează în permanenţă şi ni s-au dat asigurări că depozitele nu prezintă pericol pentru cetăţeni", a afirmat liderul transnistrean.

Circa 20 mii tone de bunuri militare şi muniţii aparţinând Rusiei se păstrează în depozitele de la Cobasna. La summit-ul OSCE de la Istanbul (1999) Rusia s-a obligat să-şi evacueze trupele militare şi armele din regiune până în anul 2002, dar nu a făcut aceasta nici până acum sub pretextul că autorităţile transnistrene ar pune piedici. În pofida acestui fapt, Rusia acordă asistenţă constantă autoproclamatei RMN, inclusiv financiară, evaluată la sute de milioane de dolari SUA.