Transelectrica nu a mai limitat livrările de energie la export, pe fondul scăderii consumului intern

Transelectrica anunţă că, începând de vineri, nu a mai limitat livrările de energie electrică la export, având în vedere scăderea consumului intern şi creşterea rezervelor de combustibil în centralele termoelectrice şi a debitelor afluente pe Dunăre şi pe unele râuri interioare.
. (NIKOLAY DOYCHINOV / AFP / Getty Images)
Epoch Times România
27.02.2012

Transelectrica anunţă că, începând de vineri, nu a mai limitat livrările de energie electrică la export, având în vedere scăderea consumului intern şi creşterea rezervelor de combustibil în centralele termoelectrice şi a debitelor afluente pe Dunăre şi pe unele râuri interioare.

Totodată, Transelectrica intenţionează să nu mai limiteze livrările la export nici in viitor, daca situaţia se va menţine.

Astfel, comparativ cu zilele lucrătoare din săptămâna 13-17 februarie, în perioada 20-24 februarie se constată o scădere a consumului mediu intern brut cu circa 360 MW.

În ceea ce priveşte evoluţia consumului în perioada 27 februarie - 2 martie, Transelectrica estimează, pe fondul unei prognoze de uşoară creştere a temperaturii, un consum mediu intern brut de 7.500 MW, cu circa 260 MW mai mic faţă de valoarea înregistrată în ultimele săptămâni.

Potrivit Transelectrica, în zilele lucrătoare 20-24 februarie, rezerva tertiara rapidă a crescut, ca urmare a refacerii stocurilor de cărbune, păcură şi creşterii debitelor pe râurile interioare şi pe Dunăre (media valorilor rezervelor la ora de vârf a crescut cu circa 620 MW în raport cu săptămâna 13-17 februarie).

Guvernul a adoptat în şedinţa din 14 februarie hotărârea prin care exporturile de energie pot fi sistate.

Hotărârea de Guvern privind adoptarea unor măsuri de siguranţă pe piaţa de energie electrică prevede că „în perioada 16 februarie – 15 martie 2012, Compania Naţională de Transport al Energiei Electrice Transelectrica S.A., în calitate de operator de transport şi de sistem, poate să limiteze sau să sisteze livrările de energie electrică la export prin limitarea capacităţilor de interconexiune conform unei proceduri avizate de ANRE”.

Directorul general al Transelectrica, Octavian Lohan, a declarat ulterior că România s-a contruntat cu cel mai mare consum de curent în această iarnă şi că peste aceasta s-a suprapus şi o creştere a exportului, astfel că a fost necesară o reducere a acestuia, pentru a nu pune în pericol sistemul energetic naţional.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor