Transelectrica anunţă că Hăhăianu şi-a dat demisia de onoare, nu a fost revocat din funcţie
Transelectrica informează că Horia Hăhăianu şi-a înaintat demisia de onoare din funcţia de director general al companiei, ca urmare a declaraţiilor din şedinţa de guvern de luni, după ce anterior reprezentanţii Ministerului Economiei anunţaseră că ministrul Bode l-a revocat din funcţie.
"Compania Naţională de Transport al Energiei Electrice “Transelectrica” SA informează publicul investitor că domnul Horia Hăhăianu şi-a înaintat demisia de onoare, ca urmare a declaraţiilor din şedinţa de guvern din data de 13 februarie 2012 şi a discuţiilor ulterioare cu Ministrul Economiei, Comerţului şi Mediului de Afaceri", se arată într-un raport transmis Bursei.
Luni seară, un comunicat al Ministerului Economiei arăta ca ministrul Lucian Bode dispus revocarea directorului general al Transelectrica, Horia Hăhăianu, din funcţia pe care o deţine.
"În cadrul întâlnirii de lucru, ce a avut loc în seara zilei de 13 februarie la Palatul Victoria, Prim Ministrul României, Mihai Răzvan Ungureanu, i-a solicitat ministrului Economiei, Comertului şi Mediului de Afaceri, Lucian Nicolae Bode, revocarea din funcţie a directorului general al CN Transelectrica SA. Ministrul Economiei, Comertului şi Mediului de Afaceri a dispus revocarea directorului general al CN Transelectrica SA, Horia Hăhăianu, din funcţia pe care o deţine", se arăta în comunicat.
Solicitarea privind demiterea lui Horia Hăhăianu a venit pe fondul informaţiilor venite dinspre Transelectrica, în contextul situaţiei generate de condiţiile meteorologice. Astfel, într-o hotărâre publicată pe site-ul MECMA s-a anunţat luni că Transelectrica ar putea adopta, în perioada 16 februarie–15 martie, în regim de urgenţă, măsura de limitare sau sistare a livrărilor de energie electrică la export.
"În perioada 16 februarie – 15 martie 2012, Compania Naţională de Transport al Energiei Electrice Transelectrica S.A., în calitate de operatorul de transport şi de sistem, poate adopta în regim de urgenţă următoarele măsuri de siguranţă: a) limitează sau sistează livrările de energie electrică la export prin limitarea capacităţilor de interconexiune conform unei proceduri avizate de ANRE. Se exceptează de la aceste măsuri exportul de energie electrică aferent tranzitelor, notificate conform prevederilor legal; b)pune în aplicare prevederile Normativului de limitare a consumului de energie electrica in situatii critice in SEN", se arată în hotărârea privind adoptarea unor măsuri de siguranţă pe piaţa de energie electrică.
Ulterior, preşedintele Traian Băsescu a ţinut să anunţe luni seară, de la Palatul Cotroceni, că nu există niciun fel de pericol ca populaţia să rămână fără energie electrică, însă pentru deplina siguranţă, Guvernul probabil va decide sistarea exporturilor de energie.
La câteva ore diferenţă, Compania Naţională de Transport al Energiei Electrice Transelectrica a anunţat luni că Sistemul Energetic Naţional funcţionează în condiţii de siguranţă şi că nu există riscul sistării alimentării cu energie electrică în regim normal a populaţiei.
Guvernul a adoptat în şedinţa de marţi hotărârea prin care exporturile de energie pot fi sistate, au declarat pentru NewsIn surse oficiale.