Transelectrica a planificat pentru acest an investiţii de peste 600 de milioane de lei
Transelectrica va realiza în 2012 lucrări de modernizare a reţelei în valoare de peste 600 de milioane de lei, principalul scop fiind creşterea capacităţii de preluare a energiei eoliene, a declarat miercuri Octavian Lohan, directorul general al companiei.
„Marea problemă cu care ne confruntăm este integrarea centralelor eoliene. Transelectrica şi distribuitorii au semnat contracte de peste 8.000 de MW pentru centrale eoliene, iar avize tehnice de racordare sunt pentru 7.000 de MW. Practic peste 15.000 MW, deşi consumul mediu anual este sub 7.000 de MW şi cea mai mare valoare nu a depăşit până acum 9.500 de MW“, a precizat Lohan, la conferinţa organizată cu ocazia demarării ofertei publice secundare.
Oferta se derulează în perioada 14 – 27 martie 2012.
Preţul minim pentru oferta Transelectrica este 14,9 lei pe acţiune, iar cel maxim, 19,2 lei. La acest preţ minim, investitorii primesc un discount de 12,6% faţă de cotaţia din prezent a unei acţiuni Transelectrica.
Lohan a amintit că în 2011 a fost pusă în funcţiune o staţie nouă de 400 kV la Tariverde, judeţul Constanţa, care va asigura preluarea în sistem a 2.000 de MW eolieni.
Potrivit prospectului de listare, reţeaua naţională de transport poate prelua maximum 2.500 – 3.000 de MW eolieni.
„Interesul este deosebit de mare şi noi trebuie să dezvoltăm reţeaua astfel încât să preluăm aceşti MW în siguranţă. În aceste zile suntem în curs de a aproba un plan de investiţii pentru următorii zece ani, unde avem proiecte noi pe care vrem să le dezvoltăm mult mai repede. Trebuie să fim convingători în faţa ANRE şi a Ministerului Economiei, care ne aprobă planul şi ne asigură finanţarea“, a mai spus Lohan.
Oficialul Transelectrica a adăugat că, anul trecut, volumul investiţiilor a fost de 333 de milioane de lei, o parte provenind din taxele de racordare. Pentru acest an, bugetul companiei include investiţii de 527 de milioane de lei, la care se vor adăuga 78 de milioane de lei din taxele de racordare plătite de companii.
„Ministerul Economiei doreşte chiar astăzi să discute problema liberalizării pieţei de energie. Începând cu 15 martie, ANRE ne-a aprobat să începem o deschidere a pieţei, am început să cumpărăm energia necesară acoperirii pierderilor din reţeaua de transport de pe piaţa liberă, OPCOM. Am participat deja la oferte depuse de producători. Deja am încheiat contracte, dar nu suficiente pentru 2012. Însă continuăm şi aşa am obţinut o nouă cale de reducere a costurilor“, a mai afirmat Lohan.