TransCanada suspendă permisul proiectului Keystone XL
Compania care încearcă să construiască conducta Keystone XL a cerut luni un armistiţiu, cerând administraţiei Obama să îşi suspende evaluarea asupra controversatului proiect de infrastructură care îşi propune să aducă o cantitate mare de petrol din Alberta în rafinăriile americane.
Dacă este acordată această amânare de către Departamentul de Stat american, atunci este aproape sigur că decizia pentru acest proiect în valoare de 8 miliarde de dolari va ajunge în mâinile unui viitor preşedinte şi nu în cele ale lui Barack Obama, un democrat.
TransCanada Corp din Calgary a declarat că a trimis o scrisoare Departamentului de Stat american pentru a suspenda cererea în timp ce compania este supusă unui proces de evaluare de către statul Nebraska.
“Cerem Departamentului de Stat să îşi oprească pe moment evaluarea asupra Keystone XL, ţinând cont de faptul că am depus cerere la Nebraska Public Service Commission pentru aprobarea rutei sale preferate în interiorul statului”, a susţinut dintr-o declaraţie Russ Girling, director executiv al TransCanada.
Luni, Casa Albă a declarat că încă se aşteaptă ca Obama să se decidă, înainte să părăsească biroul în ianuarie 2017, în privinţa acordării către TransCanada a unui permis pentru conducta Keystone XL.
Întrebat dacă TransCanada va cere o amânare datorită temerilor că Obama ar putea bloca proiectul, Mark Cooper, purtător de cuvânt al companiei canadiene, a declarat că nu va specula în privinţa deciziei sau a momentului în care va fi luată aceasta, conform Business Insider.
Proiectul Keystone a înfruntat obstacole puternice atât din partea unei administraţii SUA care pare să favorizeze protejarea mediului în defavoarea extinderii conductelor petroliere, cât şi din partea preţurilor la ţiţeiul american, care au scăzut la 50 de dolari pe baril de la aproape 150 de dolari în 2008, când a fost înregistrată o cerere federală pentru acest proiect.
Conducta ce va fi construită de TransCanada va transporta în principal 830.000 de barili pe zi de ţiţei canadian către Nebraska, care va fi trimis la rafinăriile şi porturile de-a lungul coastei americane.
Conducta a devenit un simbol în lupta politică de ansamblu în privinţa schimbării climatului, grupurile ecologiste susţinând că oprirea acestei construcţii va forţa producătorii renunţe la o mare parte din ţiţeiul greu.
“TransCanada a simţit că valul s-a întors împotriva Keystone XL şi acum încearcă să amâne orice decizie, cu speranţa că pot obţine un preşedinte republican care să aprobe proiectul”, a declarat Valerie Love de la grupul ecologist Center for Biological Diversity, care i-a cerut lui Obama să respingă apelul companiei canadiene pentru acordarea unei perioade suplimentare de timp.