Traian Băsescu: Se prefigurează riscul unei crize alimentare

Preşedintele Traian Băsescu a atras atenţia asupra riscului unei crize alimentare în discursul ţinut la întoarcerea din vizita în America Latină.
Preşedintele Traian Băsescu alături de preşedintele peruvian, Ollanta Humala. (ERNESTO BENAVIDES / AFP / Getty Images)
Cristina Boiangiu
30.01.2013

Preşedintele Traian Băsescu a atras atenţia asupra riscului unei crize alimentare în discursul ţinut la întoarcerea din vizita în America Latină.

Principalele declaraţii:

- Primul mesaj al summit-ului CELAC- UE este realizarea unui parteneriat strategic între UE şi statele CELAC. Al doilea mesaj este acela că în ultimii 10 ani, statele UE au investit în ţările Americii Latine 385 miliarde euro, ceea ce înseamnă că statele UE sunt principalul investitor în America Latină. Din dezbateri a rezultat foarte clar că cele 385 miliarde au fost investite în numai trei ţări: Brazilia, Argentina şi Mexic, celelalte beneficiind mult mai puţin de efectele investiţiilor.

- S-au adoptat două documente: declaraţia politică de parteneriat strategic cu patru obiective majore. Ele se materializează într-un plan de acţiune cu următoarele elemente: cooperare ştiinţifică în cercetare inovare, tehnologie, dezvoltarea sustenabilă - economică, socială, mediu. E clar că UE a vrut un partener din statele Americii Latine pentru a putea susţine obiectivele ambiţioase în ce priveşte schimbările climatice.

- Un alt obiectiv este promovarea incluziunii sociale. Nu vorbim numai de cei săraci, ci şi de imigranţi, care în statele europene unde îşi găsesc locuri de muncă trebuie să fie obiectul unor programe de incluziune, nu de respingere.

-Educaţia şi ocuparea forţei de muncă e un alt obiectiv: educaţia va fi adaptată nevoilor pieţelor forţei de muncă şi din statele CELAC şi din UE. Poate ne preocupă mai mult adaptarea învăţământului la nevoile economiei decât marile dezbateri să fie sau să nu fie clasa pregătitoare, care e foarte necesară.

- Un alt element - siguranţa alimentară, se prefigurează riscul unei crize alimentare, ca urmare a mutaţiilor din Asia, acesta devine un subiect aflat pe agenda statelor.

- În momentul de faţă, UE are un acord de asociere cu Mexic şi Chile, iar în baza acestei declaraţii, toate statele CELAC pot beneficia de acorduri de asociere cu UE sau de liber schimb. În luna martie, intră în vigoare acordul de liber schimb între UE şi Peru şi între UE şi Columbia.

- Mizele acestui document politic- declaraţia summit-ului - sunt legate de o mai corectă distribuţie a investiţiilor UE, garanţiile juridice pentru investitorii din UE şi cele legate de stabilitatea mediului de afaceri.

Preşedintele Traian Băsescu a luat parte la summit-ului CELAC-UE care a avut loc la Santiago de Chile. La reuniune au participat 63 de lideri din statele europene membre ale UE şi din ţările Americii Latine şi din zona Caraibelor, printre care se numără cancelarul german Angela Merkel, premierul spaniol Mariano Rajoy, şi şefi de state din America Latină şi de Sud - preşedintele Braziliei, Dilma Rousseff, preşedintele Mexicului, Enrique Pena Nieto etc.

Reprezentanţii ţărilor participante la summit au discutat despre stimularea comerţului şi a investiţiilor reciproce. Scopul reuniunii este dezvoltarea relaţiilor economice dintre cele două zone prin semnarea de acorduri de liberalizare, având în vedere că ţările din America Centrală şi de Sud au rezistat mai bine în faţa crizei.

"Comerţul este parte integrantă a planului european de revenire economică. Într-un moment în care creşterea internă va fi lentă încă o vreme, din cauza reducerii comenzilor publice şi consumului, trebuie să ne intensificăm relaţiile economice internaţionale", a declarat preşedintele Comisiei Europene, José Manuel Barroso.

În primele zece luni din 2012, exporturile României în America Latină au crescut cu 45%, iar autorităţile române vor să impulsioneze schimburile comerciale cu această zonă a lumii.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor