Traian Băsescu: "Nu-mi reneg fratele, iar după terminarea mandatului îl voi apăra."

Traian Băsescu, 31 ianuarie 2014
Traian Băsescu, 31 ianuarie 2014 (Sean Gallup / Getty Images)

Clanurile de romi au protecţie politică, dar statul va câştiga lupta cu ei, a declarat joi preşedintele Traian Băsescu, vorbind despre implicaţiile şi consecinţele scandalului în care este implicat fratele său. Invitat la Adevărul Live, şeful statului a recunoscut că arestarea fratelui său a fost "o nenorocire" pentru el şi a explicat de ce nu a demisionat când a izbucnit acest scandal.

Preşedintele a explicat că gestul demisiei ar fi fost cel mai uşor lucru cu putinţă, căci "l-ar fi eliberat de atacuri". Cum însă "dreapta era nepregătită" pentru o ieşire a sa de pe scena politică, nu a făcut acest gest:

"Nu mi-a fost uşor să iau decizia de a spune că nu voi demisiona. Moral, ai un şoc când se întâmplă asta. Am avut şi această variantă în analiză. Am discutat-o şi cu unele instituţii. Însă, pe de o parte e partea legală că nu poţi fi responsabil pentru un om. Apoi am făcut analiza situaţiei politice. Care ar fi efectele demisiei preşedintelui. O demisie n-ar fi dat nicio şansă candidatului Opoziţiei la prezidenţiale." a declarat preşedintele.

Întrebat dacă fratele său l-a consultat înainte să-i boteze un copil lui Bercea Mondialu', Traian Băsescu a negat: "am aflat din presă că a fost naş la familia Bercea."

În ciuda faptului că i-ar reproşat fratelui său anturajul, şeful statului a afirmat că, după ce nu va mai fi preşedinte, îl va apăra pe fratele său.

"Repet, nu mă deroghez de fratele meu. Suntem din acelaşi sânge, cu toate necazurile pe care le are, dar pentru moment sunt preşedintele României. (...) Nu-mi reneg fratele, iar după terminarea mandatului îl voi apăra.", a declarat şeful statului.

Cât despre clanurile de romi care "au fost obişnuiţi întotdeauna să obţină favoruri", preşedintele a afirmat că acestea au protecţie politică, precizând că statul va câştiga lupta cu aceste clanuri.

Traian Băsescu a atins tangenţial şi mult mediatizata sa participare la sărbătoarea câmpenească a romilor din 2009 unde Maria Băsescu ar fi primit din partea lui Cioabă, prin Bercea, o salbă de aur în dar, despre care preşedintele Băsescu a declarat deja că era mai degrabă monedă decât salbă şi că a fost depusă în patrimoniul preşedinţiei, cu titlul de cadouri primite la protocol:

"Am încercat, şi în primul, şi în al doilea mandat, o apropiere de minoritatea asta pentru a nu rămâne izolată şi să lucreze ca un exemplu pentru toţi. Însă sunt întâmplări pe care cu greu le poate evita un om politic în condiţii de serbare câmpenească.", a explicat Băsescu, citat de Realitatea.

Reamintim că fratele preşedintelui este arestat preventiv, fiind acuzat că ar fi primit 250.000 de euro pentru a face trafic de influenţă în favoarea eliberării lui Bercea Mondialu', un interlop rom condamnat la 8 ani şi 9 luni pentru tentativă de omor. Mircea Băsescu afirmă că este nevinovat.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Interne