Traian Băsescu: Nu este necesară instituirea stării de urgenţă
alte articole
Preşedintele Traian Băsescu a declarat luni că nu consideră necesară instituirea stării de urgenţă.
El a făcut această precizare, într-o declaraţie de presă susţinută la Palatul Cotroceni, după ce a luat act de două solicitări în acest sens din partea liderului USL, Victor Ponta, şi a preşedintelui Consiliului Judeţean Buzău.
În solicitarea sa, Victor Ponta a precizat totodată că parlamentarii opoziţiei sunt dispuşi să vină în Parlament pentru a valida emiterea decretului de instituire a stării de urgenţă.
"Ştiu că se încearcă aproape cu disperare atragerea în dispute publice a preşedintelui. Din păcate, nu am nici disponiblitatea pentru aşa ceva şi nici nu este cazul să fim în dispute într-un moment în care oamenii suferă. De aceea, ţin foarte mult să precizez ce are însemna dacă aş răspunde solicitării dlui preşedinte Ponta şi a preşedintelui CJ Buzău", a continuat şeful statului.
El a citat, în context, articolele de lege care decurg din articolul 93 din Constituţia României.
Potrivit legislaţiei privind regimul stării de asediu sau de urgenţă în vigoare, trecute în revistă de preşedintele României, starea de asediu se defineşte astfel: "starea de urgenţă reprezintă ansamblul de măsuri excepţionale de natură politică, economică şi de ordine publică aplicabile pe întreg teritoriul ţării sau în unele unităţi administrativ teritoriale care se instituire în următoarele situaţii: existenţa unor pericole actuale sau iminente privind securitatea naţională ori funcţionarea democraţiei constituţionale; iminenţa producerii ori producerea unor calamităţi care fac necesară prevenirea, limitarea sau înlăturarea după caz a urmărilor unor dezastre".
Potrivit preşedintelui, România nu se află nici în prima situaţie, nici în cea de-a doua.
"Cu atât mai mult cu cât, citind mai departe, constatăm că, odată instituită starea de urgenţă prin decret al preşedintelui României, înseamnă că toate măsurile care se dispun, se dispun prin ordonanţe militare. De asemenea unităţile militare se trec în trepte superioare de pregătire de luptă. Dacă enunţ şi numai aceste două lucruri, şi este evident că nici Constituţia nici legea nu se referă la o situaţie de viscol care afectează parţial teritoriul ţării şi nici la situaţii de iarnă. Pentru acestea sunt celelalte situaţii care trebuie gestionate la nivel judeţean şi la nivelul ministerelor. De aceea nu pot să apreciez decât că ori s-a vrut o capcană în care preşedintele să se repeadă cu un decret de instituire a stării de urgenţă, ceea ce ar fi însemnat ca imediat conducerile administraţiilor locale să fie preluate de militari sau prin ordonanţe militare, ori este vorba de necunoaşterea legii. Am convingerea că, mai ales după experienţele primelor zile de iarnă adevărată, iarnă grea aş spune în unele zone, atât administraţiile locale şi adminstraţia centrală îşi vor creşte continuu capacitatea de a interveni în sprjinul oamenilor", a subliniat preşedintele Traian Băsescu.