Coaliţia suţine semnarea Tratatului fiscal, Opoziţia vrea o dezbatere publică pe această temă
alte articole
Partidele din coaliţia de guvernare au susţinut, la întâlnirea de la Palatul Cotroceni cu şeful statului, necesitatea semnării de către România a Tratatului privind stabilitatea, coordonarea şi convergenţa în Uniunea Economică şi Monetară.
Opoziţia nu a participat, dar a precizat că susţine Tratatul privind stabilitatea, coordonarea şi convergenţa în Uniunea Economică şi Monetară, dar numai după o dezbatere în care opinia publică să ştie ce conţine acesta.
Partidul Democrat Liberal susţine semnarea de către România a Tratatului privind stabilitatea, coordonarea şi convergenţa în Uniunea Economică şi Monetară, a anunţat luni, la Palatul Cotroceni, preşedintele PDL Emil Boc, la finalul discuţiilor pe această temă cu preşedintele Traian Băsescu.
El a anunţat că poziţia comună adoptată în cadrul coaliţiei de guvernare se referă la parafarea un acord pentru susţinerea ratificării şi semnării de către România a acestui tratat, acord care să fie consfinţit într-un protocol al coaliţiei, urmând a fi deschis şi celorlalte partide parlamentare pentru semnare şi ratificare "pentru că este vorba de interesul naţional".
Boc a spus că reprezentanţii coaliţiei de guvernare vor propune Opoziţiei semnarea acestui protocol cu privire la Tratat şi ratificarea documentului de către Parlament, precum şi o discuţie pe "marginea subiectelor de interes public şi naţional", în vederea identificării de puncte comune astfel încât ambele părţi să meargă mai departe.
"Pentru că România are nevoie ca de aer de stabilitate economică şi, evident, politică, iar niciun efort nu este prea mare pentru a putea ajunge la acest obiectiv", a argumentat preşedintele PDL.
Şi preşedintele Uniunii Naţionale pentru Progresul României (UNPR), Cristian Diaconescu, a declarat că formaţiunea din care face parte susţine tratatul privind stabilizarea macroeconomică şi fiscală europeană.
"În discuţiile cu preşedintele Traian Băsescu am reiterat determinarea noastră de a angaja coaliţia şi implicit guvernul, ca de altfel toată societatea, în semnarea tratatului privind stabilizarea macroeconomică şi fiscală europeană. Este un document extrem de important care introduce rigoare, responsabilitate şi seriozitate în ceea ce priveşte gestionarea pe palierul macroeconomic şi nu numai a problemelor cu care se confruntă un stat membru în UE", a punctat liderul UNPR.
Diaconescu a afirmat că progresiştii au fost de acord cu iniţierea unui protocol politic cuprinzând etapele pe care partidele politice parlamentare se angajează să le îndeplinească pentru intrarea în vigoare a documentului.
"Cred în avantajele unui astfel de demers. În primul rând ar reprezenta un gest de solidaritate a clasei politice româneşti, gest cred aşteptat şi dorit atât în plan intern cât şi internaţional. Pe de altă parte ar reprezenta o garanţie de seriozitate a partidelor politice (...) Iar acest semnal ar fi receptat extrem de bine la nivel european, reprezentând în acest moment şi o formă de angajament pe termen mediu şi lung a mecanismului politic românesc în ceea ce priveşte seriozitatea asumării unor măsuri şi atitudini în legătură cu elaborarea bugetului, a modului în care vor fi construite principalele repere ale funcţionării statului - deficit structural, inflaţie, datoria din PIB şi altele", a subliniat Diaconescu.
El a ţinut să precizeze că în cazul în care opoziţia refuză susţinerea tratatului, acest lucru ar fi un semnal pentru cancelariile occidentale în legătură cu capacitatea şi credibilitatea ţării noastre.
"Procedura îşi va urma cursul, dar (...) ar reprezenta un semnal în legătură cu nerespectarea sau neasumarea angajamentelor din acel tratat pentru că la nivelul cancelariilor occidentale şi într-un moment extrem de complicat ca cel prin care trecem interesează prea puţin configuraţiile politice, luptele interne. Interesează foarte mult capacitatea de credibilizare şi de angajament. (...) Atâta vreme cât datele macroeconomice care stau la baza angajamentelor din acest tratat sunt favorabile în ceea ce priveşte România (...) este greu de explicat sau ar fi greu de explicat în relaţiile cu partenerii de ce refuzăm solidaritate politică pe acest palier", a mai spus liderul UNPR, Cristian Diaconescu
Preşedintele UDMR, Hunor Kelemen, a invitat Opoziţia să semneze protocolul pe care Coaliţia îl va încheia cu privire la susţinerea ratificării Tratatului privind stabilitatea, coordonarea şi convergenţa în Uniunea Economică şi Monetară şi a afirmat că formaţiunile politice de la Putere iniţiază consultările cu USL pe acest subiect, dar şi pe alte teme.
"Noi considerăm că disciplina fiscală este esenţială şi de aceea am susţinut semnarea şi ratificarea tratatului. Ne-am înţeles încă de dimineaţă în Coaliţie, şi aici am subliniat acest lucru, să încheiem un protocol în ceea ce priveşte susţinerea ratificării Tratatului şi noi considerăm că este vorba de interesul României pe termen mediu şi pe termen lung şi nu în interesul Coaliţiei şi al partidelor din Coaliţie. Noi susţinem şi invităm şi Opoziţia să semneze acest protocol. Este un subiect care nu trebuie să facă parte din dezbaterile politice şi mai ales electorale. Consider că şi PNL, PSD, toţi cei care se află în interiorul USL ar trebui să vină şi să semneze acest protocol, acord între partidele politice parlamentare, ca un prim pas către un dialog constructiv în anul 2012 şi în perspectiva anilor care urmează", a spus Hunor Kelemen, după consultările de la Palatul Cotroceni dintre şeful statului şi formaţiunile politice parlamentare.
El a arătat că UDMR este de acord cu ratificarea acestui tratat în Parlamentul României, subliniind că prevederea potrivit căreia statele care au o datorie publică sub 60% au posibilitatea de a creşte deficitul structural oferă flexibilitate ţărilor membre ale UE.
Tratatul privind stabilitatea fiscală trebuie semnat până la 1 martie şi nu poate fi parafat fără o susţinere a partidelor parlamentare sau măcar a majorităţii acestora, a declarat, preşedintele Traian Băsescu, după consultările de la Palatul Cotroceni cu partidele din coaliţie.
"În ceea ce priveşte Tratatul vreau să fie foarte clar că nu este o urgenţă a preşedintelui. Tratatul, dacă vom decide să-l semnăm, trebuie semnat pe 1 martie şi trebuie pregătite procedurile de semnare a tratatului. Ca atare nu mai avem prea mult până să luăm o decizie, iar tratatul nu poate fi semnat fără o susţinere a partidelor parlamentare sau măcar a majorităţi parlamentare pentru acest demers", a subliniat şeful statului.
Traian Băsescu a arătat că la consultările cu formaţiunile politice ale Puterii a propus semnarea unui protocol de către partidele parlamentare în vederea ratificării Tratatului privind stabilitatea, coordonarea şi convergenţa în Uniunea Economică şi Monetară şi a precizat că fără acesta nu se poate semna acest tratat.
"Am discutat cu partidele politice şi propunerea pe care le-am făcut-o a fost să se semneze un protocol la nivelul tuturor partidelor parlamentare. Din câte am discutat cu partidele de Opoziţie, cu ocazia altor întâlniri, nu există o poziţie din acest punct de vedere, dar trebuie să avem convingerea că există măcar o majoritate parlamentară care susţine semnarea tratatului", a spus şeful statului într-o declaraţie susţinută la Palatul Cotroceni.
El a subliniat că în lipsa unui astfel de protocol nu se poate semna Tratatul european la 1 martie.
Opoziţia a anunţat că susţine Tratatul privind stabilitatea, coordonarea şi convergenţa în Uniunea Economică şi Monetară, dar numai după o dezbatere în care opinia publică să ştie ce conţine acesta.
În opinia preşedintelui Partidului Conservator Daniel Constantin, "se forţează lucrurile" din partea PDL în privinţa intenţiei constituirii unui protocol în acest sens, după cum a anunţat luni preşedintele PDL, Emil Boc.
"Mi se pare că se forţează lucrurile. Dl. Boc se pare că nu cunoaşte problema foarte bine şi dacă o cunoaşte ar trebui să se ocupe de o dezbatere pe acestă temă pentru a informa cetăţenii. Nu ne mai întoarcem la perioada în care decidea Emil Boc şi Traian Băsescu. Pare un semn de angajare a răspunderii", a afirmat Daniel Constantin, precizând că vorbeşte doar în calitate de preşedinte al PC.
În ceea ce priveşte o eventuală întâlnire cu reprezentanţii coaliţiei de guvernare pe tema Tratatului, acesta a menţionat că o decizie va fi luat în cadrul USL.
De altfel Departamentul de Politică Externă şi cel de Sinteză şi Comunicare ale Consiliului Naţional al PSD a anunţat organizarea, miercuri, la Palatul Parlamentului a unei dezbateri interdisciplinare despre "Tratatul privind stabilitatea, coordonarea şi convergenţa în Uniunea Economică şi Monetară", care urmează să fie semnat la Bruxelles pe 1-2 martie.
Potrivit unui comunicat de presă al PSD transmis luni AGERPRES, dezbaterea are două paliere complementare: efectele de natură economică ale prevederilor din Tratat şi aspectele juridice şi constituţionale ale ratificării lui de către România. De asemenea, vor fi analizate abordările şi poziţionarea celorlalte state membre UE privind acest document.