Traian Băsescu: Necesitatea deplinei clarificări a raporturilor dintre autorităţile publice impune o nouă revizuire a Constituţiei

Traian Băsescu la lucrările Conferinţei  Internaţionale cu tema Controlul de constituţionalitate tradiţie şi perspective a Curţii Constituţionale ţinută la Palatul Parlamentului. (Epoch Times România)
Epoch Times România
21.06.2012

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, că recurgerea la arbitrajul Curţii Constituţionale de către actorii politici pentru fixarea raporturilor dintre cele trei puteri indică necesitatea deplinei clarificări a raporturilor dintre autorităţile publice, aspect care impune o nouă revizuire a Constituţiei.

"O Constituţie asigură stabilitate şi o bună funcţionare statului democratic. Dar, odată cu trecerea timpului, se impun şi modificări care trebuie aduse Legii fundamentale, modificări care să corespundă noilor realităţi. Astfel, anterior aderării la UE, a fost necesară adaptarea mecanismelor naţionale la cele europene. Deşi, prin revizuirea din 2003, Legea fundamentală a fost supusă unui larg proces de reformă, au rămas neclarificate unele raporturi instituţionale. Prin revizuirea aprobată în anul 2003, au fost modificate substanţial atribuţiunile CCR, a fost extinsă sfera subiectelor de drept care pot solicita efectuarea controlului de constituţionalitate a legilor, acest drept fiind acordat şi ÎCCJ, precum şi avocatului poporului. De asemenea, s-a asigurat totala supremaţie a Curţii în raport de autoritatea legislativă, care în prezent nu mai poate înfrânge, printr-o majoritate calificată de două treimi din numărul membrilor fiecărei Camere, deciziile Curţii Constituţionale", a spus Băsescu, în deschiderea conferinţei internaţionale "Controlul de constituţionalitate: tradiţie şi perspective", organizată la Palatul Parlamentului de CCR.

El a adăugat că revizuirea constituţională din 2003 a adus CCR o nouă atribuţie, aceea de a soluţiona conflictele juridice de natură constituţională între autorităţile publice.

"Deciziile CCR de soluţionare a conflictelor juridice de natură constituţională dintre autorităţile publice au provocat aprinse dezbateri în spaţiul public românesc. Prin această nouă componenţă, Curtea poate să dispună măsurile necesare restabilirii ordinii constituţionale. Recurgerea la arbitrajul Curţii de către actorii politici, pentru fixarea raporturilor dintre cele trei puteri sau stabilirea competenţelor autorităţilor constituţionale, ne indică necesitatea deplinei clarificări a raporturilor dintre autorităţile publice, aspect care impune o nouă revizuire a Legii fundamentale", a completat şeful statului.

El a amintit că anul trecut a decis să iniţieze procesul de de revizuire a Constituţiei, care să ţină cont atât de evoluţia jurisprudenţei constituţionale, dar şi de voinţa exprimată prin referendum de poporul român.

Potrivit lui Băsescu, prin statutul şi misiunile sale, justiţia constituţională este "profund implicată" în garantarea libertăţilor şi a drepturilor fundamentale ale omului.

"Din deciziile pronunţate în ultima perioadă, transpare deschiderea tot mai mare pe care CCR o arată faţă de CEDO şi faţă de jurisprudenţa sa. De-a lungul timpului, CCR a oferit interpretări normelor juridice naţionale, în acord cu normale juridice de la nivel european şi în acord cu jurisprudenţa CEDO. Acest lucru arată angajamentul pe care îl are CCR faţă de valorile juridice promovate la nivel internaţional", a arătat preşedintele.

Şeful statului a precizat că, prin aplicarea dreptului în toate cauzele pe care le judecă, CCR asigură păstrarea şi consolidarea democraţiei, a statului de drept şi respectarea drepturilor şi libertăţilor fudamentale.

În finalul discursului său, Băsescu le-a mulţumit, atât judecătorilor în funcţie ai Curţii cât şi celor din trecut, pentru contribuţia pe care au adus-o la consolidarea şi prestigiul instituţiei.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor