Die Presse nu are milă pentru fostul premier Năstase: „Finalul unei cariere corupte”

Ziarul austriac Die Presse analizează condamnarea definitivă a lui Adrian Năstase la doi ani de închisoare cu executare şi tentativa lui de a se sinucide, titlul materialului fiind unul sugestiv: „Finalul unei cariere corupte”.
Adrian Năstase, la ÎCCJ, însoţit de jandarmi (Epoch Times România)
Bogdan Costea
25.06.2012

Ziarul austriac Die Presse analizează condamnarea definitivă a lui Adrian Năstase la doi ani de închisoare cu executare şi tentativa lui de a se sinucide, titlul materialului fiind unul sugestiv: „Finalul unei cariere corupte”.

Potrivit site-ului Deutsche Welle, cotidianul conservator austriac redă pe scurt evenimentele care au condus la împuşcarea în gât a fostului premier. Ziarul vienez reia “declaraţia fără acoperire” a lui Ion Iliescu, mentorul şi predecesorul lui Năstase, care a calificat tentativa de arestare drept „inumană” şi o reproduce şi pe a lui Victor Ponta, “elevul şi succesor bănuit de plagiat al politicianului corupt”.

Caracterizând anii 2000-2004, perioada în care Năstase a fost premier, ziarul evocă nu doar „stabilitatea politică şi creşterea economică, marcând acest răstimp, ci şi îngrădirea libertăţii presei româneşti, vânătorile de lux şi lipsa de jenă a propriei căpătuieli. Năstase a devenit primul premier al unui stat postcomunist care ajunge să fie condamnat definitiv pentru corupţie”, mai notează cotidianul austriac.

Abordând acuzele de ingerinţă politică vehiculate de Năstase şi partizanii lui la adresa preşedintelui, ziarul admite că Băsescu nu e uşă de biserică, dar afirma că „Năstase e departe de a fi un mieluşel nevinovat”. Ziarul crede că încercarea lui de a-şi lua viaţa ar putea exprima frica fostului premier de alte condamnări…

Dosarul sinuciderii eşuate a lui Adrian Năstase e prezentat, dimpreună cu aceleaşi presupuneri privind motivele suprinzătorului suicid şi de ediţiile scrise ale ziarelor conservatoare germane Die Welt şi Frankfurter Allgemeine Zeitung.

Şi cotidianul berlinez se opreşte între altele asupra premierei datorate justiţiei româneşti, „prima dintr-o ţară postcomunistă în stare să trimită după gratii, pentru fapte de corupţie, un fost premier”.

Excelentul cunoscător al realităţilor româneşti, care este Karl-Peter Schwarz, şi-a continuat în Frankfurter Allgmeine Zeitung seria de relatări, analize şi comentarii consacrate României, printr-un articol despre Năstase. Articolul abordează pe larg faptele de corupţie şi diversele dosare pentru care a fost judecat şi condamnat fostul lider de stânga.

Autorul scoate în evidenţă şi ceea ce nu puţini au cotat drept încercarea de ultim moment a proaspăt instalatului executiv condus de Victor Ponta de a-l scoate basma curată pe Năstase. E vorba de „înlocuirea, de către Ponta, cu un individ obedient, a fostului şef al al păgubitului (Inspectorat de Stat pentru Construcţii)”, noul şef acceptând să-şi retragă plângerea împotriva lui Năstase înainte ca presiunea publică să ia proporţii şi să-i forţeze mâna actualului premier.

În ziarul din Frankfurt se mai reliefează şi influenţa crescândă exercitată de Adrian Năstase, în virtutea succeselor sale din justiţie, asupra partidului social-democrat, după iniţiala distanţare a PSD de fostul său lider corupt. „În reprezentarea PSD, inculpatul (Năstase) a devenit încetul cu încetul un martir”, mai notează ziaristul german, care aminteşte şi de monitorizarea justiţiei româneşti şi bulgăreşti de către UE, respectiv de rapoartele deplângând cu regularitate tergiversarea pronunţării sentinţelor de condamnare a mărilor corupţi.

"În reprezentarea PSD, inculpatul (Năstase) a devenit încetul cu încetul un martir"

*

Creat în 1848 în timpul "Revoluţiei din martie", apropiat de mediile industriale şi de Partidul Popular, Die Presse este "ziarul elitei", cum se califică el însuşi. Acum cu un tiraj de 98.000 de exemplare ziarul a luat forma actuală în anii 1960 şi aparţine grupului de presă creştin Styria.

*

Die Welt Lumea", este simbolul ediţiilor Axel Springer, magnat al presei germane şi europene, foarte contestat pentru utilizarea brută a puterii sale, care publică şi tabloidul Bild. În rubrica sa de analize, numită "Plan îndepărtat", acest ziar se afirmă clar conservator. Cu un tiraj de 263.000 de exemplare, este un cotidian distribuit în mai mult de 130 de ţări. Din 2004, Die Welt apare împreună cu cadetul său Welt Kompakt care, închizând ediţia între 23h30 şi 0h30, este cotidianul naţional care furnizează ultimele noutăţi.

*

Înfiinţat în 1949, Frankfurter Allgmeine Zeitung este un mare cotidian conservator şi liberal, o referinţă pentru oamenii de afaceri dar şi pentru intelectuali, care pot aprecia suplimentul literar, "Foileton FAZ, cu un tiraj de 382.000 de exemplare, este cel mai difuzat cotidian german în străinătate şi are una dintre cele mai răspândite reţele de corespondenţi din lume, ceea ce-l face independent faţă de agenţiile de presă.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor