Ponta, despre nominalizarea procurorilor: Nimic nu mai poate opri procedura
alte articole
Posibilitatea de a fi modificată lista cu nominalizările mai multor procurori, care a fost trimisă miercuri de Ponta la CSM, este exclusă de premier, care este de părere că procedura nu mai poate fi oprită. Pe lista respectivă a fost trecută Codruţa Kovesi, propusă pentru a fi şefă la DNA, nominalizare care a stârnit proteste din partea liberalilor care nu sunt de acord cu această persoană.
"Sunt convins că trebuie să merg mai departe cu această procedură (...) Nimic nu mai poate opri procedura", a declarat Ponta, la Realitatea TV.
După ce a fost acuzat că Băsescu l-ar fi avut la mână cu ceva şi de aceea l-ar fi convins să o numească pe Kovesi, Ponta s-a apărat şi a afirmat că nu este şantajabil şi că nu a încheiat vreo înţelegere cu şeful statului. Despre Kovesi, a declarat că are ce să-i reproşeze pentru activitatea ei de procuror general, dar că nu doreşte să facă publice reproşurile.
Ponta a explicat de ce a nominalizat-o tocmai pe Kovesi, cunoscută drept "omul lui Băsescu", chiar dacă a recunoscut că şi alţi procurori au competenţa de a conduce DNA. Cu toate acestea, Laura Kovesi reprezintă pentru Comisia Europeană o garanţie a faptului că DNA nu va fi "subjugată" de USL, a declarat Ponta.
Codruţa Laura Kovesi a fost propusă pentru funcţia de procuror şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA), iar Tiberiu Niţu pentru postul de procuror general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.
Din cauza acestei numiri, liberalii au pus la un moment dat chiar problema ruperii USL, însă apoi au revenit şi au afirmat că vor rămâne împreună cu Ponta şi PSD la Guvernare. În plus, ei au renunţat la Ministerul Justiţiei şi nu au cerut niciun alt minister la schimb.
Fără schimb de ministere
La finalul Biroului Politic Naţional al USL, copreşedintele USL Crin Antonescu a declarat miercuri că a decis ca responsabilitatea ministerului Justiţiei îi revine din acest moment premierului Ponta şi PSD-ului.
”Tema justiţiei, din acest moment, este una care răspunde în responsabilitate exclusivă domnului Ponta şi a partidului pe care îl conduce, probabil şi domnului Băsescu, în funcţie de înţelegerile care s-au făcut sau nu. PNL este în situaţia de a se asocia, dar nu o face, de a crea o criză majoră, fatală, în USL, şi nu o face şi în aceste condiţii, asumând totală răspundere pentru tot ce se va întâmpla în justiţie premierului şi PSD-ului”, a precizat Crin Antonescu.
Liderul PNL a confirmat declaraţia copreşedintelui USL Ponta, care anunţase că s-a propus un schimb de ministere, însă a explicat că nici el şi nici colegii săi din PNL nu au dorit să se facă un astfel de schimb.
”Miza unei guvernări nu este numărul de ministere pe care-l deţii, nu este segmentul din bugetul public pe care-l coordonezi, ci coerenţa faţă de programul de guvernare şi faţă de promisiunile făcute alegătorilor. Mergem mai departe. Poziţia mea în legătură cu tema justiţiei rămâne aceeaşi, cred că era obligaţia noastră să găsim, prin intermediul ministerului Justiţiei, doi oameni în legătură cu care să nu existe discuţii sau suspiciuni de parteneriat politic sau chiar trecut de parteneriat politic”, a afirmat liderul PNL.
Crin Antonescu a fost întrebat apoi de un jurnalist dacă această trecere a ministerului Justiţiei la PSD afectează paritatea în Guvern.
PSD şi PNL rămân parteneri egali în USL şi, prin faptul că nu se cere un alt minister la schimb, nu se afectează această stare, a răspuns liderul liberal.