Traian Băsescu, din nou în faţa Înaltei Curţi, pentru acuzaţii de fals în declaraţii

Parchetul General condus de Tiberiu Niţu îi face fostului preşedinte Traian Băsescu "un program extrem de alert."
Traian Băsescu, 31 ianuarie 2014
Traian Băsescu, 31 ianuarie 2014 (Sean Gallup / Getty Images)

Fostul preşedinte al României, Traian Băsescu, s-a prezentat joi dimineaţă la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, după ce a fost citat într-un dosar în care este acuzat de fals în declaraţii. Instanţa trebuie acum să se pronunţe asupra oportunităţii redeschiderii urmăririi penale pe numele fostului şef de stat.

Potrivit Agerpres, dosarul vizează o declaraţie pe care Traian Băsescu a făcut-o în 2007, în contextul demersurilor de suspendare a sa din funcţie. Ioan Şerb a depus la Parchet o plângere împotriva fostului preşedinte.

"(Cineva — n.r.) a cerut să fiu anchetat pentru fals în declaraţii, pentru că în 2007 am spus că demisionez în cinci minute şi nu am demisionat. Şi acum Parchetul General a cerut redeschiderea acestui dosar", a declarat Traian Băsescu la intrarea în sediul Înaltei Curţi.

Fostul preşedinte susţine că Parchetul lui Tiberiu Niţu îi face "un program extrem de alert", el fiind şi miercuri la o instanţă, dar că va da curs oricărei solicitări a procurorilor.

În ceea ce priveşte afirmaţia sa din 2007, Traian Băsescu aminteşte că a fost o declaraţie verbală asupra căreia a revenit imediat după votul dat în Parlament. Pe 17 aprilie 2007, fostul şef de stat afirma că, dacă Parlamentul va vota suspendarea sa din funcţie, îşi va da demisia în cinci minute.

"În situaţia în care, în pofida avizului Curţii Constituţionale, Parlamentul va vota suspendarea mea, în maxim cinci minute de la vot voi demisiona din funcţie şi voi chema în faţa electoratului şi pe cei care au generat un abuz constituţional", declara atunci Traian Băsescu, însă ulterior a renunţat la această decizie.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne