Traian Băsescu, cel mai iubit şi mai hulit dintre preşedinţii români (presa)

Preşedintele României, Traian Băsescu, care efectuează miercuri o vizită la Chişinău, este aşteptat cu nerăbdare de o bună a parte a populaţiei din Republica Moldova, dar este şi criticat de o altă parte, scrie editorialistul Constantin Tănase în Timpul.
Preşedintele Traian Băsescu. (Administraţia prezidenţială)
Epoch Times România
17.07.2013

Preşedintele României, Traian Băsescu, care efectuează miercuri o vizită la Chişinău, este aşteptat cu nerăbdare de o bună a parte a populaţiei din Republica Moldova, dar este şi criticat de o altă parte, scrie editorialistul Constantin Tănase în Timpul.

În plus, el nu se va întâlni cu reprezentanţii unor partide unioniste, ceea ce va provoca nemulţumirea acestora, constată autorul.

'Astfel, azi Traian Băsescu va provoca, în afară de ura sinceră a coloanei a cincea, uşoare nemulţumiri şi gelozii în inimile liderilor partidei naţionale. Cu adevărat sinceri şi cu inimă deschisă îl aşteaptă pe preşedintele român basarabenii simpli, care cred în Unire şi care întotdeauna l-au iubit şi l-au votat. Şi pe drept cuvânt, indiferent ce va dori Dumnezeu să facă cu noi, românii - ne va uni sau ne va înstrăina şi mai mult - Traian Băsescu va rămâne în istoria relaţiilor dintre Chişinău şi Bucureşti ca singurul preşedinte român care i-a iubit sincer pe moldoveni şi le-a întins o mână de ajutor', scrie editorialistul Constantin Tănase.

Într-un interviu pentru Europa Liberă acordat în ajunul vizitei, Traian Băsescu a spus că 'Prioritatea României trebuie să fie ca Republica Moldova să devină membră a UE'. Preşedintele României consideră că Republica Moldova ar putea deveni membru al UE în 10-12 ani, dar trebuie să reglementeze conflictul transnistrean.

Primarul Chişinăului Dorin Chirtoacă l-a invitat pe Traian Băsescu, prin intermediul unui interviu acordat Evenimentului Zilei Moldova, să vină să-şi continue cariera politică în Republica Moldova. 'Ar putea să vină să-şi continue activitatea la noi, pe celălalt mal de Prut pentru a contribui la integrarea europeană a Moldovei', a declarat Chirtoacă.

'Comerţul apropie cele două maluri ale Prutului', scrie Adevărul. Ziarul publică o analiză despre schimburile comerciale dintre Republica Moldova şi România, care au crescut de cinci ori. 'Ascensiunea este rezultatul unor interese pur economice, şi nu a fost influenţată de politic', notează publicaţia. Experţii apreciază că, de fapt, comerţul a devenit motoraşul integrării economice a Republicii Moldova în Uniunea Europeană alături de România, iar relaţiile economice vor fi impulsionate de proiectele de interconexiune a reţelelor energetice.

Adevărul face şi o prezentare a litoralul românesc. 'Litoralul românesc este mai mult decât 'salba de staţiuni' construite de comunişti. Zona litorală trebuie descoperită de la origini, începând din nord, cu cea mai veche aşezare urbană a României, Histria. Parcurgând coasta Mării Negre spre sud, vei cunoaşte locuri fabuloase, oameni de diferite seminţii şi frumuseţi-unicat', scrie cotidianul.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor