Traian Băsescu a supravieţuit unui referendum ce deschide calea spre noi confruntări politice (NY Times)

Preşedintele României Traian Băsescu a supravieţuit referendumului a cărui miză era suspendarea sa după ce scrutinul a fost invalidat din cauza prezenţei scăzute, deschizând calea spre noi fricţiuni politice şi instabilitate, scrie luni publicaţia New York Times.
Traian Băsescu. (Administraţia prezidenţială)
Epoch Times România
30.07.2012

Preşedintele României Traian Băsescu a supravieţuit referendumului a cărui miză era suspendarea sa după ce scrutinul a fost invalidat din cauza prezenţei scăzute, deschizând calea spre noi fricţiuni politice şi instabilitate, scrie luni publicaţia New York Times.

Cu toate că deznodământul a eliminat o doză de incertitudine politică, rămânerea în funcţie a unui preşedinte extrem de nepopular aflat în dispută cu un premier care a încercat să îl înlăture ameninţă să arunce ţara într-o paralizie politică. De asemenea, ridică probleme legate de capacitatea României de a-şi putea respecta angajamentele de ajutor internaţional în valoare de 6,2 miliarde de dolari.

Primele semne au lăsat de înţeles că ţara urma să fie implicată într-o luptă politică de durată. Ponta a afirmat în mai multe rânduri că o colaborare cu Băsescu ar fi imposibilă, iar luni şi-a reiterat poziţia potrivit căreia Traian Băsescu a fost discreditat. El i-a pus la îndoială autoritatea, în contextul a ceea ce el a denumit un 'vot masiv' împotriva sa. 'Nu mai avem ce să discutăm cu un om respins de cetăţeni', a subliniat Ponta.

Însă Traian Băsescu, 60 de ani, fost căpitan de vas şi cruciat împotriva corupţiei, a salutat rezultatul duminică noaptea. 'Românii au respins o lovitură de stat', a declarat el pentru reporteri. 'Flacăra democraţiei încă mai arde'. Cu toate acestea, el a recunoscut că a pierdut sprijinul popular şi s-a angajat să lucreze în vederea unei reconcilieri naţionale.

NYT aminteşte că Traian Băsescu a caracterizat săptămâna trecută referendumul ca fiind un puci politic şi a făcut apel la susţinătorii săi să îl boicoteze. Mai mulţi analişti au apreciat că această tactică, combinată cu o apatie larg răspândită în rândul electoratului, l-au ajutat să supravieţuiască. Mulţi români se aflau în vacanţa de vară duminică, când temperaturi ridicate ar fi putut la rândul lor să îi ţină pe oameni acasă.

Votul a fost văzut de asemenea ca un referendum asupra economiei româneşti aflate în dificultate. Numele lui Traian Băsescu este asociat cu măsuri de austeritate vădit nepopulare întreprinse după ce România a apelat la FMI pentru împrumuturi de urgenţă pe fondul crizei. Pentru a-şi reduce deficitul, guvernul a tăiat salarii şi a crescut taxe. În conformitate cu Constituţia României, preşedintele poate fi suspendat şi demis doar pentru nereguli grave. Analiştii au fost împărţiţi în ceea ce priveşte îndeplinirea acestui criteriu în cazul de faţă.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor