În pofida unui grad mare de respingere, Băsescu rămâne în funcţie (presa de limbă germană)

Principalele publicaţii din Austria şi Germania consemnează luni faptul că, în pofida unui grad mare de respingere, Traian Băsescu rămâne în funcţie după referendumul de duminică privind demiterea sa, ca urmare a participării reduse la vot.
Preşedintele Traian Băsescu. (presidency.ro)
Epoch Times România
30.07.2012

Principalele publicaţii din Austria şi Germania consemnează luni faptul că, în pofida unui grad mare de respingere, Traian Băsescu rămâne în funcţie după referendumul de duminică privind demiterea sa, ca urmare a participării reduse la vot.

'România: Demiterea preşedintelui a eşuat', titrează cotidianul austriac Der Kurier. Dată fiind participarea redusă la vot, referendumul este invalid, iar preşedintele Băsescu poate rămâne în funcţie.

Ziarul mai aminteşte că aceasta este a doua oară când Băsescu îşi recapătă mandatul în urma unui referendum. Şi în 2007, referendumul a fost invalid dată fiind participarea redusă la vot, însă atunci circa 75% dintre alegători l-au susţinut. Între timp popularitatea sa, pe fundalul crizei economice şi financiare şi a măsurilor de austeritate adoptate în România, a scăzut.

Wiener Zeitung titrează 'România îşi păstrează preşedintele: În pofida unui grad mare de respingere, Băsescu rămâne în funcţie'. Premierul Victor Ponta at fi avut nevoie de jumătate din alegătorii români pentru a-l demite din funcţie pe rivalul său, preşedintele Traian Băsescu, scrie ziarul, amintind că referendumul este invalid dată fiind rata de participare la vot de sub 50%.

Acest lucru nu este neapărat un triumf pentru Băsescu, întrucât potrivit sondajelor o majoritate covârşitoare de aproximativ 90% a votat pentru demiterea sa, subliniază Wiener Zeitung.

Faptul că aproximativ 90% dintre alegători s-au pronunţat împotriva lui Băsescu a fost înţeles de premierul Ponta ca nouă legitimitate pentru guvernul său. Într-adevăr poziţia lui Ponta este acum slăbită, nu numai din cauza criticii din partea UE, dar şi din cauza acuzaţiilor ce i se aduc în legătură cu plagierea lucrării sale de doctorat, mai scrie ziarul citat.

Der Standard scrie că în pofida nenumăratelor schimbări legislative întreprinse de USL pentru a obţine o mai mare participare la vot, au existat mai mulţi factori care au împiedicat atingerea cvorumului. PDL, susţinătorii lui Băsescu, au făcut apel la boicotarea votului. Minoritatea ungară din România nu şi-a folosit dreptul de vot. În plus, temperaturile foarte ridicate au împedicat oamenii să vină la vot, iar în afara ţării participarea la vot a fost scăzută.

Die Welt, preluat de RFI, titrează că 'preşedintele României supravieţuieşte votului de demitere din funcţie', dar cererile de retragere nu se vor opri nici pe departe aici. Deşi şi-a proclamat victoria încă de duminică seară, Guvernul socialist al premierului Victor Ponta i-a cerut lui Băsescu demisia indirect, subliniind că peste 80% dintre cei care au votat îi doresc plecarea din funcţie.

Jurnaliştii germani observă că după luni de zile de conflict politic, populaţia României a ajuns la un grad ridicat de respingere a factorului politic din ţară. În plus, mai scrie Die Welt, scrutinul a fost şi acompaniat de multe acuzaţii de fraudă şi de suspiciuni legate de relaxarea prevederilor legale de organizare a referendumului.

Der Spiegel scrie, porivit RFI, că 'demiterea lui Băsescu a eşuat'. Cauza este participarea redusă la vot a românilor. Aşa se face că preşedintele va rămâne în funcţie, în ciuda nemulţumirii populare faţă de politica sa de austeritate. Spiegel aminteşte că demersul de suspendare din funcţie a preşedintelui a fost iniţiat după ce Curtea Constituţională decisese că nu există încălcări grave ale legii fundamentale care să justifice un asemenea gest. Cu toate acestea, politicienii au ignorat verdictul CCR şi au limitat atribuţiile Curţii, ceea ce a atras critici importante din partea UE.

Basler Zeitung scrie în Elveţia că victoria lui Traian Băsescu reprezintă punctul culminant în lupta politică de la Bucureşti între preşedinte şi premierul Victor Ponta. Din cauza acestui conflict, UE a plasat România sub monitorizare strictă până la finele acestui an, când este aşteptat un nou raport de monitorizare din partea Comisiei Europene.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor