Tradiţii? Poate, în Maramureş

Târg din Parcul Naţional
Târg din Parcul Naţional (Epoch Times România)

În cinstea sărbătorii de Sântamărie Mare, la 14 august, în Parcul Naţional din Bucureşti, s-a deschis ”Târgul Românesc de Bunătăţi şi Bucurii pentru Marii”, ce va ţine până la 19 august. Sunt prezenţi producători şi meşteri din diverse zone ale ţării, ce ar trebui să aducă posibilii clienţi mai aproape de spiritul autentic al sărbătorilor populare româneşti.

În târg se găsesc reunite laolaltă produse tradiţionale preparate din carne, brânzeturi, vinuri, cozonaci, gogoşi, turtă dulce dar şi exponate lucrate manual. Pe copii îi aşteaptă pe tot parcursul târgului jocuri, bile pe apă, ateliere de pictură şi creaţie, dulciuri, jucării, plimbări cu poneii, iar pentru părinţi şi bunici petrecerea este susţinută de grătarele cu mici şi diverse cărnuri aromate, bere şi produse tradiţionale, printre care pâine de casă, sarmale, gulaş şi altele, dar şi de zeci de artizani şi meşteri populari cu cele mai frumoase produse. Au fost promise momente artistice şi muzică pentru toate gusturile. Cel puţin aşa sună reclama făcută acestui târg.

În realitate, deşi în titlu poartă atributul de românesc, multe produse de bucătărie şi mărfuri expuse la vânzare nu prea amintesc de tradiţiile noastre: shaworma (sic!), hamburgeri, kebab, creveţi, pizza, pop-corn, coca-cola etc. Am găsit totuşi şi un colţ românesc autentic, anume un umbrar cu mâncăruri din Maramureş, plus tradiţionala pălincă. Ceata care trebăluieşte şi vinde pe acolo este condusă de Aurelia Hăgan, din satul Bucium, aflat la 3 km de oraşul Şomcuta Mare. Acolo simţi, într-adevăr, că eşti înconjurat de tradiţie românească; de aceea, am socotit că trebuie menţionată întreaga echipă: fraţii Cristian şi Iulian Hăgan, Ana Iancu, Maria Iancu, Eleonora Sigheti şi Ramona Varga, toţi fiind îmbrăcaţi în frumoase şi autentice costume populare din satul lor. Merită nu doar felicitaţi, ci şi recunoştinţă pentru păstrarea tradiţiilor.