"Tot soiul de neaveniţi spun că nu ne lasă americanii, francezii, nemţii, ba că nu vor ruşii să facem Unirea"

Tot soiul de neaveniţi spun că nu ne lasă americanii, că nu ne lasă francezii, nemţii, ba că nu vor ruşii să facem Unirea cu Republica Moldova, dar acest lucru nu este adevărat, nimeni nu spune "nu", susţine Traian Băsescu.
Traian Băsescu
Traian Băsescu (GEORGES GOBET / AFP / Getty Images)

Unirea dintre România şi Republica Moldova se va produce fie atunci când Parlamentul de la Bucureşti şi Parlamentul de la Chişinău vor da undă verde acestui proiect, sau atunci când, prin referendum, românii din dreapta şi românii din stânga Prutului vor vota reîntregirea ţării, a declarat Traian Băsescu, citat de Mediafax.

"Una foarte interesantă spusă de domnul preşedinte Iohannis, că obiectivul nostru de ţară e să intrăm în zona euro, alta spusă de un alt 'inteligent', de Ponta, care spunea să obiectivul nostru de ţară este să intrăm în Spaţiul Schengen. Oamenii ăştia nu au citit tratatul de aderare a Românii la UE. Eu am semnat acest tratat în 2005, la Luxemburg, iar intrarea în zona euro şi Spaţiul Schengen sunt obligaţii din tratat, nu pot fi un obiectiv de ţară", a declarat Traian Băsescu.

România are obligaţia, potrivit fostului preşedinte, să îşi asume ca obiectiv de ţară refacerea integrităţii teritoriale şi "restabilirea frontierei de răsărit pe Nistru, nu pe Prut".

"Tot soiul de neaveniţi spun că nu ne lasă americanii, că nu ne lasă francezii, nemţii, ba că nu vor ruşii. Vă rog să mă credeţi că în cei zece ani în care am avut onoarea să îndeplinesc funcţia de preşedinte al României am deschis subiectul cu multe ocazii cu toţi liderii importanţi din lume, nimeni nu spune , dar oricine poate să spună ceea ce ştim... modificarea frontierei în UE nu se poate face decât în conformitate cu Convenţia de la Helsinki din 1975, acesta a fost tratatul în baza căruia s-a putut face reunificarea Germaniei, numai că Germania a avut politicieni care au vorbit tot timpul despre reunificare, România a ratat şi ocazii să se unească cu Republica Moldova la începutul anilor '90", a continuat Traian Băsescu.

În opinia fostului lider de la Cotroceni, ţara noastră trebuie să îşi intensifice politicile de apropiere de R. Moldova, pentru că o astfel de atitudine ar creşte procentul moldovenilor care ar susţine unirea.

"Convenţia de la Helsinki ne dă dreptul, articolul 1 spune clar că în Europa frontierele se pot modifica numai cu voinţa părţilor. Atunci când Parlamentul de la Bucureşti şi Parlamentul de la Chişinău, sau atunci când, prin referendum, românii din dreapta şi românii din stânga Prutului vor vota reîntregirea ţării, ea se va produce în conformitate cu toată legislaţia internaţională şi în conformitate cu toată legitimitatea. Unde este problemă?", a întrebat, retoric, Traian Băsescu.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne