Torţionarul Alexandru Vişinescu, adus cu mandat la Curtea Supremă

Alexandru Vişinescu, torţionar
Alexandru Vişinescu, torţionar (Epoch Times România)

Magistraţii Curţii de Apel Bucureşti îl aşteaptă miercuri pe torţionarul Alexandru Vişinescu, fostul comandant al închisorii comuniste de la Râmnicu Sărat, acuzat de crime împotriva umanităţii ca urmare a regimului de exterminare la care au fost supuşi foştii deţinuţi politici încarceraţi în penitenciarul condus de acesta.

Vişinescu va fi adus în sala de judecată cu mandat de către poliţişti ca urmare a faptului că acesta a lipsit nejustificat la termenul anterior.

Tot la termenul trecut, Curtea de Apel Bucureşti a decis instituirea sechestrului asigurător pe garsonieră, asupra unei treimi din pensie şi a unor acţiuni ale lui Alexandru Vişinescu la mai multe societăţi de investiţii financiare pentru "garantarea reparării pagubei", până la concurenţa sumei de 660.000 de euro.

Totodată, magistraţii au luat decizia ca Ministerul de Finanţe, Ministerul de Interne şi Administraţia Naţională a Penitenciarelor să fie introduse părţi responsabile civilmente, astfel încât în cazul în care se dispune plata unor daune morale, instituţiile să plătească alături de torţionarul Vişinescu.

În perioada 1956-1963, în calitate de comandant al Penitenciarului Râmnicu Sărat, Vişinescu "a supus colectivitatea reprezentată de deţinuţii politici încarceraţi la condiţii de existenţă sau tratament de natură să ducă la distrugerea fizică a acestora, prin acţiuni ce depăşesc cadrul legal (lipsa medicamentelor şi a îngrijirii medicale, refuzul de a acorda asistenţă adecvată, netratarea bolnavilor, refuzul de transfer către spitalele penitenciar, degradarea stării de sănătate a condamnaţilor prin lipsa hranei, lipsa încălzirii, pedepsele aplicate discreţionar şi abuziv deţinuţilor, condiţii de detenţie inumane, rele tratamente, bătaia şi alte violenţe, ignorarea adreselor şi sesizărilor formulate de către deţinuţi)", reiese dintr-un comunicat de presă al Parchetului din 3 septembrie.

Alexandru Vişinescu a condus închisoarea Râmnicu Sărat în perioada în care liderii politici Corneliu Coposu, Ion Mihalache sau Ion Diaconescu au fost torturaţi şi supuşi unor tratamente inumane în această închisoare. Din documentele de arhivă şi cele memorialistice reiese că Alexandru Vişinescu era un torţionar dur şi lipsit de omenie, care avea plăcerea să terorizeze.

Regimul de detenţie din închisoare poate fi calificat drept unul de exterminare, ţinând seama de condiţiile inumane de detenţie, care au dus în final la decesul unor deţinuţi politici aflaţi în executarea pedepselor privative de libertate în această închisoare.

Cine a fost Alexandru Vişinescu?

"Ion Mihalache a fost asasinat cu premeditare, deoarece continuă să rămână un simbol al rezistenţei româneşti. În nenumărate rânduri a protestat, făcând să răsune tot celularul. Ofiţerul politic (Lupu) şi comandantul Vişinescu l-au bătut în permanenţă, i-au creat condiţii să se îmbolnăvească şi nu i-au dat îngrijire medicală. Intrau şi aruncau cu găleata cu apă pe el, în plină iarnă.

Eu i-am supravegheat celula prin cele şase găuri pe care le făcusem cu o sârmă în uşă... Dacă n-aş fi fost de faţă, altă mărturie n-ar exista. Acum, când sunt în lumea liberă, am datoria să denunţ acest asasinat pe care l-a săvârşit comandantul Vişinescu. Strigătele "Fraţilor, sunt Ion Mihalache. Mă omoară!" au răsunat în tot celularul. Această crimă nu poate fi uitată", relata fostul deţinut politic Cicerone Ioniţoiu despre condiţiile în care şi-a găsit sfârşitul liderul PNŢ, citând mărturisirile lui Ion-Ovidiu Borcea, un alt deţinut politic maltratat în închisorile comuniste.

Cu toate că Ion Mihalache era bolnav, comandantul Vişinescu i-a refuzat patul, mâncarea, medicamentele şi l-a bătut în nenumărate rânduri, aruncând găleţi cu apă peste el, contribuind personal la exterminarea lui. Înainte de a-l arunca în groapă, i-a înfipt şi baioneta în inimă, să fie sigur că l-a omorât şi nu mai are cine-l trage la răspundere. Ion Mihalache a pierit la exact 10 ani după exterminarea lui Iuliu Maniu.

"Dacă Piteştiul s-a caracterizat prin violenţă colectivă, Râmnicu Sărat a excelat prin exterminarea individuală, într-o linişte de mormânt", a fost concluzia lui Ioniţoiu.

Preşedintele Asociaţiei Foştilor Deţinuţi Politici din Români, Octav Bjoza, a explicat clar într-un interviu pentru Epoch Times: "Toţi (comandanţii de închisori - n.r.) erau la fel de ticăloşi, dar existau ca oriunde şi nişte vârfuri. Existau unii dintre ei în privirea cărora citeai satisfacţia de a li se oferi posibilitatea să bată, să chinuie, să vadă sânge, iar Vişinescu a fost cu certitudine unul dintre ei".

Octav Bjoza a continuat: "N-aţi văzut cum s-a năpustit Vişinescu asupra jurnaliştilor? Vă închipuiţi cum era la 25-30 de ani. O bestie care lovea oamenii cu picioarele în cap, cu cizmele şi cu ce apuca. Şi nu doar el era astfel. Repet, aproape toţi au făcut la fel, iar acum ei mint cu neruşinare. Nu este adevărat că ne-au ocrotit cu grijă părintească. După evenimentele din decembrie 1989, noi am scris peste 2.000 de cărţi de memorii şi toţi consemnează aceste lucruri: foame, bătăi, lanţuri, munci grele zilnic, morţi".

Întrebat în ianuarie 2014 de jurnalişti dacă regretă lucrurile pe care le-a făcut, torţionarul a răspuns: "Nu. Nici vorbă".