Topire record a ghetii din Groenlanda in 2010, afirma un raport

(FREDERIC J. BROWN / AFP / Getty Images)

Patura de gheata din Groenlanda s-a topit cu o viteza record anul trecut, conform unui raport publicat in Environmental Research Letters.

Raportul a descoperit ca zone vaste din partea de sud a insulei s-au topit cu pana la 50 de zile mai mult decat media din 1979-2000.

Topirea a inceput "in mod exceptional la sfarsitul lunii aprilie si [s-a incheiat] destul de tarziu la mijlocul lui septembrie", scrie raportul.

Iunie si iulie au vazut cresteri de temperatura de 1,5 grade C, iar august si septembrie au vazut cresteri in medie de 3 grade C, ceea ce a dus la o topire mai rapida a ghetii.

"Acest sezon de topire care a trecut a fost exceptional, topirea din unele zone avand loc cu aproape 50 de zile mai mult decat media", afirma conducatorul studiului, dr. Marco Tedesco, seful Laboratorului pentru Procese Criosferice de la Colegiul Municipal din New York.

Nuuk, capitala Groenlandei, a avut cea mai calda primavara in 2010 de cand au inceput inregistrarile in 1873.

In totalitate, gheata pura a fost expusa la soare mai devreme si mai mult decat in anii precedenti.

"Gheata pura este mult mai inchisa la culoare decat zapada si absoarbe mai multa radiatie solara", a afirmat profesorul Tedesco. "Alte aspecte pe care le examinam includ impactul lacurilor asupra suprafetei glaciare, a prafului si a funinginei depozitate pe patura de gheata si felul cum apa de suprafata provenita din topire afecteaza curgerea ghetii inspre ocean."

Oamenii de stiinta au observat in trecut ca topirea ghetii din Groenlanda ar putea contribui la ridicarea nivelului oceanelor in jurul lumii.

Daca gheata din Groenlanda s-ar topi complet, cercetatorii speculeaza ca ar face ca nivelul oceanelor sa se ridice cu mai mult de 6 metri, inundand cu usurinta si distrugand o multitudine de orase. Insa, acel scenariu nu e plauzibil prea curand.

Dr. Martin Sommerkorn, specialist in clima la WWF (World Wildlife Fund — Fondul Mondial pentru Viata Salbatica), a declarat pentru Science Daily ca "cresterea nivelului oceanelor este asteptata sa ajunga la 1 metru pana in 2100, in mare parte datorita topirii paturilor de gheata."

El a adaugat "ca nu se va opri aici - cu cat dureaza mai mult sa limitam productia de gaze cu efect de sera, cu atat mai mult va continua topirea si cresterea nivelului apelor."

Tedesco a declarat pentru Washington Post ca topirea de anul trecut a fost de 530 de gigatone, aproape dublul mediei perioadei 1958-2000 de 274 gigatone.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Societate, cultură